Példakép

Szabó István

2013. december 03.


Szabo_Istvan.jpgSzikvízkészítő, mestercukrász - SZ. I. Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

A szódavíz a mindene. Ez élete egyik fontos tartópillére és családi vállalkozásuk alapja. Szabó István most azért küzd, hogy a szikvíz hungarikum és készítése - magyar eljárás alapján - európai uniós szabvány legyen.

Családi ihletésre döntöttél úgy, hogy vállalkozol?

Nem feltétlenül. Eredetileg mestercukrász vagyok. Ebben a szakmában kezdtem el vállalkozni és menetközben alakult úgy, hogy édesapámnak, aki 1986-ban kezdte a szikvízkészítést, abba kellett hagynia a munkát egészségügyi okokból. Akkor választás elé kerültem. Gyorsan el kellett döntenem, hogy maradok a saját szakmában, egy nem saját tulajdonú cukrászdával, magas bérleti díjjal, vagy átveszem a saját családi vállalkozást. Az utóbbit választottam. A szikvízkészítés akkor már ugyanúgy a szakmám volt, mert a mestercukrász vizsga mellett ebből is megszereztem a szakmunkás képesítést. Alapvetően szikvízpalackozással foglalkozunk, de a megrendelők igényei szerint gyümölcsszörpöt, ballonos vizet is szállítunk vízadagoló automatákhoz szénsavas, buborékmentes formában. Mára eljutottunk oda, hogy mi vizsgáztatjuk a szódásokat gyakorlatból. A cég komplett szolgáltatását, marketingjét, a termékek megjelenését, a palackok és a szállító autók arculatát mi magunk alakítottuk ki, még a gyártóeszközöket, gépeket is magunk fejlesztettük és gyártottuk magunknak.

Úgy tűnik, a szaktudásodat azzal is elismerték, hogy megválasztottak a Magyar Országos Szikvízkészítő Ipartestület (MOSZI) elnökévé…

Így igaz. Most második alkalommal választottak meg. Elfogadják a véleményemet, de én is figyelek-hallgatok másokra. Bizonyos mértékig maximalista vagyok, mindig próbálok fejleszteni, a szikvíz népszerűsítéséhez keresem a partnereket. Nemcsak a saját vállalkozásomat akarom életben tartani, korszerűsíteni, hanem az egész szakmát. Különböző rendezvényeket – pl. Guinness rekord: 500 literes kisfröccs a Városháza téren -, kiállításokat, konferenciákat, OKJ-s képzéseket is szervezünk, hogy a szikvízkészítő szakemberek az ország minden pontján megismerjék az aktuális technológiát, szabályozást, az őket érintő törvényi vagy hatósági előírásokat. Most azért küzdünk, hogy a magyar szikvíz, sőt a fröccs is hungarikum, megérdemelten elismert legyen Magyarországon, mert külföldön már így tekintenek rájuk, és az országunkhoz kötik mindkettőt.

Könnyű vállalkozni ebben a szakmában, egyáltalán Magyarországon?

Könnyű lenne, ha csak arányában annyi adókedvezményt vagy területet kapnánk a vállalkozások fejlesztéséhez, elindításához az államtól, mint a multinacionális cégek. A ballonos víz, a vízadagoló automaták és az eldobható PET palackos vizek visszaesést hoztak a szódás szakmában, számos vállalkozás szűnt meg miattuk. A legtöbb nagy cég védőitalként nem szódavizet ad a dolgozóinak, mert nem ismerik annak jótékony hatását és tradicionális múltját. A szikvíz speciális palackozásának köszönhetően környezetbarát, egészséges és a zárt rendszere miatt megőrzi a szénsavtartalmát.

Te csak szódát iszol?

Nálunk otthon mindig szódavíz van az asztalon. Ezzel is példát mutatunk. 

Szerintem először a magyar piacot kellene rendbe tenni, normakövetésben, fair vállalkozó és versenyszellemben. Ezért sokat tehetnek a példaképek, főleg ha egyre többen lesznek.

Hányan vagytok a cégnél?

Jelenleg három családtag és négy alkalmazott dolgozik a cégnél, és ha kell, mindenki mindent csinál, a fenntarthatóság és fejlődés érdekében minden pénzt visszateszünk a vállalkozásba. Magyarországon a vízfogyasztás stabil, nincsenek nagy kilengések a keresletben. Ehhez kell igazodni és minél nagyobb részt kiszolgálni.

Említetted a szódavíz jótékony hatását. Konkrétan miben nyilvánul meg ez?

Emberi fogyasztásra összetétele miatt a szikvíz a legalkalmasabb, ásványi anyag összetétele nem magas és nem is alacsony, a hatóság által előírt értékek közt van, így tartós fogyasztásra ideális. Sokan nem tudják, hogy a szódavízkészítés tulajdonképpen magyar találmány, a Magyarországon felhasznált és bányászott szén-dioxid természetes eredetű, savas kémhatása miatt baktériumölő és tartósító hatású, emellett segíti az emésztést. A 19. században Jedlik Ányost a győri szerzetes orvosok biztatták, hogy „gyártson” minél több szódavizet, mert megelőzhető vele a kolerajárvány. Azt tapasztalták ugyanis, hogy aki szénsavas vizet fogyasztott, az nem kapta el a kolerát.

Most mit szeretnél elérni a cégnél? Említetted, hogy többféle fejlesztésen gondolkozol. Tudsz kreatív lenni?

Hát persze, hogy tudok, egyébként sem szeretem a monoton dolgokat. Mindig lehet korszerűsíteni a termékeket, a gyártó berendezéseket, egy nagyobb és modernebb telephely is jól jönne a cégnek. Most éppen egy olyan töltő-palackozó gépet fejlesztünk, amit csak a multik engedhetnek meg maguknak. Itt nem a méretre, kapacitásra gondolok, hanem a technológiára, a minőségre.

 Van elég megrendelőtök, hogy boldogultok az ügyfelekkel?

A mai világban ki mondhatja azt, hogy elég megrendelője van? Szerintem senki. Talán elég lenne, ha az árat a költségek arányában tudnánk emelni, mert a mi szakmánkban nagyon sok az élő munka, de ezt a piac nem engedi meg, a nagyvállalatok automata termelésével kell versenyeznünk. A piaci pozícióinkat csak úgy tudjuk megőrizni, ha megfizethető áron adjuk a termékeinket, és naprakészen követjük a vevők igényeit.

Vannak olyan normák, amit az üzleti életben mindenképpen követsz?

Értékelem a korrekt viszonyokat és szeretek nyugodtan aludni. Fontosnak tartom az ügyfelek megfelelő kiszolgálását, a napi kapcsolatot velük, és örülök, ha elégedettek velünk. Sok magyar vállalkozó gondolkozik hasonlóan. Szerintem először a magyar piacot kellene rendbe tenni, normakövetésben, fair vállalkozó és versenyszellemben. Ezért sokat tehetnek a példaképek, főleg ha egyre többen lesznek.

Ha szeretné, hogy Szabó István legyen az Év Példaképe, szavazzon rá

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása