Példakép

Varga Róbert

2014. december 18.

varga_robert.jpgÜgyvezető  –  Premium Relations Kft.

A gyerekek szemléletének formálásával javítja a hazai közlekedési morált Varga Róbert, aki arra alapított céget, hogy mesékkel, játékos programokkal és aktivitásokkal taníthassa a kicsiknek a biztonságos közlekedés alapjait. A vállalkozásban a szabadságot és a fejlődést látja.

Hogyan lett belőled vállalkozó?

A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett közlekedésmérnöki tanulmányaim után a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban dolgoztam másfél évig, ahol végig úgy éreztem, nem jutok előrébb, sokkal több lendület és tenni akarás volt bennem, mint ami egy ilyen hivatali munkához kellett. Már ekkor ráébredtem, hogy alkalmatlan vagyok alkalmazottnak. Visszamentem az egyetemre tanítani, és közben a szabadidőmben dolgoztam egy közlekedéstervezéssel foglalkozó cégnek. Itt ismerkedtem meg leendő cégtársammal, akivel elhatároztuk, hogy több éves szakmai tapasztalatunkkal mérnöki tanácsadó céget alapítunk. Láttuk, hogy mi az, amit mi máshogy, megítélésünk szerint jobban, hatékonyabban tudunk csinálni, és belevágtunk.

Mi kellett az induláshoz?

Egy tanácsadó cég indításához nem szükséges sok tőke, az irodai infrastruktúrát kell csak biztosítani, ez nálunk az elején egyikünk lakásának a sarkában lévő íróasztal volt. Ami fontosabb, a motiváltság és a konkrét elképzelés, hogy hogyan tudsz betörni a piacra.

A ti esetetekben mi volt ez az ötlet?

A közlekedésbiztonsági projektekkel kommunikációs szemszögből kezdtünk el foglalkozni, és megvizsgáltuk azt, hogy milyen módszerekkel lehetne még jobb eredményeket elérni. Rájöttünk, hogy a gyerekek azok, akiknek még könnyen formálható a szemléletük pozitív irányba. Rajtuk keresztül pedig elérhetők a szüleik is, mint másodlagos célcsoport. Ha például egy gyereknél bevésődik, hogy a biztonsági övet be kell kapcsolni, akkor szóvá fogja tenni, hogy apa miért nem kapcsolta be. Küldetésünk tehát az volt, hogy a gyerekek számára izgalmas programokat kínáljunk, melyeken szórakozva tanulhatják meg a biztonságos közlekedés alapvető szabályait.

Hogyan fogtatok hozzá a megvalósításhoz?

Beleástuk magunkat a témába, hogy lássuk, milyen hasonló anyagok készültek az elmúlt harminc-negyven évben. Kiderült, hogy az óvodás korú gyerekek számára a „Stop! Közlekedj okosan!” sorozat óta, vagyis csaknem negyven éve, nem készült olyan biztonságos és tudatos közlekedésre nevelő anyag, amire mindenki emlékezne. Elsőként így a 3-7 éves korosztálynak szóló hangoskönyvünket készítettük el, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai címmel. A CD-n mesék, dalok és interaktív kifestő is található, melyek a biztonságos közlekedés szabályait tanítják meg a kicsiknek. Emellett a kisiskolás korosztály számára is készítettünk egy játékos foglalkoztató füzetet.

Gondoltad volna az egyetemen, hogy egyszer még meséket fogsz írni?

Nem. De ha mikrovállalkozást vezetsz, vagyis nincs húsz-harminc alkalmazottad, akkor szerepet kell vállalnod szinte minden munkafolyamatban. Ez változatosságot is visz a munkába. Én is szívesen vettem részt a mesék tartalmának, üzeneteinek elkészítésében, illetve igyekeztem a gyerekek fejével gondolkodva alakítani a mesék mondanivalóját.

Vannak kollégák is, akik segítenek?

Általában gyakornokokkal és alvállalkozókkal dolgozunk, akik között van szövegíró, rendezvényszervező, programozó, óvónő, múzeumpedagógus, pszichológus, ügyvéd és közgazdász is. Mindig az adott projekttől függ, hogy éppen milyen szakemberre van szükségünk, de általában három és nyolc fő között mozog létszám. Egy jó csapat a legnagyobb segítség. És meg kell bízni bennük. Én sokáig túlságosan is ragaszkodtam egyes feladatokhoz, és nehezen adtam át a gyeplőt a kollégáknak, de nemrég egy betegség rákényszerített, hogy megtegyem, és ekkor jöttem rá, hogy ez is fontos eleme a fejlődésnek és az előrelépésnek.

Ha valakinek ott van a fejében az út, lát maga előtt egy célt, akkor el kell indulni rajta. Hinni kell benne, kitartóan és türelmesen haladni. Ha mások nem hisznek benne, az nem probléma, sőt, néha még előny is.

Hogyan tudod mérni a tevékenységetek sikerét?

Az, hogy mélyen beépülnek-e a gyerekekbe a biztonságos közlekedéshez szükséges viselkedésformák, csak évek múltán derül ki. De számunkra már az is siker, amikor egy országjáró közlekedésbiztonsági turnén olyan eldugott településekre jutunk el, ahol a gyerekek életükben először azt a jelzőlámpát látják, amit mi vittünk oda nekik. De azt is sikernek könyveljük el, hogy a hangoskönyvünk harmincezer példányban jutott el gyerekekhez, illetve a szülők visszajelzéseit is örömmel olvassuk, amiből egyre több érkezik hozzánk.

Hogyan tovább, milyen terveid vannak?

Szeretnénk népszerűsíteni a programjainkat, ezért tervezzük, hogy készítünk egy klipet, ami a gyermek- és mesecsatornákon növeli az ismertségünket. A hosszú távú célunk az, hogy összességében javuljon Magyarországon a közlekedési morál, és az, aki reggel útnak indult,  haza is érjen este. Sokan a környezetüket teszik felelőssé – rosszabb esetben szidják is –  ahelyett, hogy maguk is tennének a változásért. Rajtunk kívül van számos hasonló célú állami kezdeményezés is, ahol például mobil KRESZ parkokat helyeznek ki ovikba és iskolákba. Mi ezeket támogatva és kiegészítve szeretnénk eredményt elérni. Erősségünk abban van, hogy nálunk megvan az a know-how, hogy hogyan valósítsunk meg közlekedésbiztonsági programokat magas színvonalon, a megfelelő szakértők bevonásával.

Milyen kihívásokkal szembesülsz a mindennapokban vállalkozóként?

Az adminisztráció rengeteg időt elvesz a hasznos munkától és ezzel nehezen barátkozom meg. Illetve kihívás az is, hogy manapság a munkára fogható fiatalság nehezebben motiválható, így fontos feladatnak tartom, hogy kineveljük a saját kollégáinkat, mint a szakmaiság későbbi képviselőit. Többek közt épp ezért dolgoztam négy éven keresztül a Közlekedéstudományi Egyesületben, hogy ifjúsági felelősként a hallgatókat és a frissen végzetteket bevonjam a szakmai feladatokba.

Ezeket a fiatalokat mivel biztatnád a vállalkozásra?

Ha valakinek ott van a fejében az út, lát maga előtt egy célt, akkor el kell indulni rajta. Hinni kell benne, kitartóan és türelmesen haladni. Ha mások nem hisznek benne, az nem probléma, sőt, néha még előny is.

Benned nem hittek?

Magában a vállalkozásban nem hisznek sokan, főleg a szüleink korosztálya. Bennük még az a kép él, hogy akkor van biztosítva a jövőd, ha közalkalmazottként vagy egy multinál dolgozol, pedig ez ma már nem így van, sajnos bármikor bárkinek megszűnhet az állása. Én úgy érzem, vállalkozóként sokkal jobb helyzetben vagyok, hiszen magam irányítok, látom a nehézségeket, a kockázatokat, de a lehetőségeket is. Ugyanakkor válogathatok a feladatok között, és ha egy napsütéses reggelen úgy tartja a kedvem, hogy csak délre megyek be dogozni, mert délelőtt inkább a kislányommal megyek ki a játszótérre, akkor sem dől össze a világ. Ez a szabadság számomra mindennél többet jelent.


Ha szeretné, hogy Varga Róbert legyen az Év Példaképe 2014 közönségdíjasaszavazzon rá

A példaképre a szavazás oldalán tud érvényes szavazatot leadni, az interjú alatt lévő Like gomb nem egyenlő a szavazással. 

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása