Példakép

Az újragondolt mesterségek nyomában

2014. május 12.

Manapság minden menő, amit a kézműves jelzővel illetünk. Legyen szó sörről, borról vagy csokiról.
De belegondoltál már abba, hogy milyen lehetett réges rég, amikor minden egyes termék a mesteremberek keze munkáját dicsérte? Esetleg abba, hogy mi történt azokkal a mesterségekkel, amiket háttérbe szorított a gépi termelés és tömeggyártás?


Pozitív példaként összegyűjtöttünk pár olyan mesterséget, amelyek kicsit újragondolva bár, de túlélték az évszázadok változásait:

Formatervezett cukorkát tessék!

Gerzsenyi András, a Cukorka Sweet Fabric alapítója megmutatta, hogy hogyan lehet az ükapa cukorkareceptjével sikert aratni, és egy közel 100 éves cukorkaüzemet felvirágoztatni. Szerencséjükre a nagymama még emlékezett pár technikára, amit hasznosítani tudtak a gyártás során.
Az üzletben különleges formájú, metszett, keménycukrokat, párnacukrokat és nyalókákat árulnak néha meghökkentő ízkombinációkban, de mindig letisztult formatervezésben.
Ami pedig még különlegesebbé teszi őket, hogy a hét bizonyos napjain az érdeklődők végigkövethetik a cukorkakészítés mesterségét, sőt a workshopok keretében el is lehet sajátítani a kézműves édesség készítését.

gerzsenyi andris.jpg

Fotó: Erdőháti Áron

Kötél a Legonak

A kötelet már ősidők óta használja az ember vadászatra, vontatásra, szállításra, mászásra, majd pedig a különböző sportokhoz. A legrégebbi kötélmaradvány 17.000 éves, és úgy látszik, hogy ez egy olyan termék, amire mindig is szükség lesz.
Rajnai Richárd, a Kötéltechnika Kft. tulajdonosa beleszületett a kötélkészítés mesterségébe, hiszen már édesanyja is ezzel foglalkozott. Eleinte a saját kezével készítette a portékáját, mára pedig a magyarországi Legonak, Audinak és Mercedesnek is ő szállítja a munkavédelmi hálókat.

fotó ricsiről.jpg

 

Faművesség ágymester módra

Ha a 19. században járnánk, akkor természetesnek számítana, hogy esetleg épp egy kézzel faragott, díszes ágyban pihensz meg egy hosszú nap után. Manapság viszont igazi kuriózum az, ha valaki egyedi, kézzel készített, faműves ágyban hajtja álomra a fejét nap mint nap. Ehhez hozzátartozik az is, hogy még kevesebben vannak azok, akik kimondottan ágymesterséggel foglalkoznak.
Egy közülük Czotter András, az Ágymester Manufaktúra Kft. vezetője, aki egy holland filmből kapott ihletet ahhoz, hogy egyedi ágyakat készítsen. A háttér pedig már szinte adott volt, hiszen a családja korábban faipari tevékenységgel foglalkozott.
Mivel András rajong ezért a szakmáért, ezért felelősségének érzi azt is, hogy továbbadja tudását és biztosítsa az utánpótlást ebben a szakmában. Így átalakítják a műhely egy részét tanműhellyé, és azt tervezik, hogy évente 3-4 tanítványt képeznek ki a faművességre.

DSCN9212.jpg

 

Mindannyian bekerültek a tavalyi Példakép pályázaton az ország 50 Példakép vállalkozója közé. Kattints a neveikre és olvasd el a Gerzsenyi Andrással, Rajnai Richárddal és Czotter Andrással készített interjúkat.

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása