Példakép

NIH Példakép különdíjas: Losonczi Áron

2014. január 18.

A Nemzeti Innovációs Hivatal különdíját Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója, a Litracon Kft. tulajdonosa kapta. A NIH lehetőséget ad a nyertesnek egy európai szakkiállításon való részvételre. 

49.jpg

Az utóbbi évek legjelentősebb találmányai között tartják számon Losonczi Áron fényáteresztó betonját, melyet a Litracon Kft. fejleszt és értékesít. A forradalmi „üvegbetont” egyre szélesebb körben használják az építészetben, emellett a magyar innováció szimbóluma is lett.

Nem tervezte, hogy feltaláló és válllakozó lesz, az élet hozta így. Az építész pályát választotta, de nem érzett túl sok késztetést arra, hogy beüljön egy építészirodába más ötleteit megrajzolni. Inkább kiment Stockholmba egy kurzusra, aminek témája az üveg az építészetben volt. Itt fogant meg benne a fényáteresztő beton ötlete. Az üvegbetont a Time magazin 2004-ben az év egyik legjelentősebb találmányának minősítette, rengeteg szakmai elismerést és díjat nyert. A Litracon Kft. jelenleg fényáteresztő betontermékek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Garázscégként kezdték, ma sem sokkal nagyobbak, és Áron nem is tervez óriási szervezeti növekedést. Ötletgazda szeretne maradni, nem pedig gyártulajdonos.

„Kitaláltam egy olyan dolgot, amiben én vagyok a legjobb a világon. Jó érzés, hogy magyarként igazán rangos nemzetközi design díjakat nyertem, és olyan szakmai lapok címlapjára került fel a találmányom, ahol magyar építészeti produktum sok évtiezede nem szerepelt. Olyan dolgot csináltam, ami érdekli a világot és ezért jó dolgozni.”

Áron, gratulálunk neked!

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása