Példakép

Molnár Gábor

2015. december 15.

molnar_gabor.jpgPasszívház-kivitelező – Unisignal Kft.

Értéket akart teremteni, és tenni valamit a környezetvédelemért – ezért állt fel az íróasztal mellől Molnár Gábor, és vállalkozásával egyik napról a másikra profilt váltott. Elért eredményeit maga mögött hagyva elkezdett környezetkímélő, kis energiafelhasználású családi házakat építeni. Az építőipar mélyrepülése rá nem hatott, mára az ő cége az egyik legkeresettebb a környezettudatos építkezés területén, köszönhetően a prémium minőségnek és az elérhető áraknak. Úgy véli, csak úttörőnek érdemes lenni, ezért sokat áldoz kutatásra és fejlesztésre, van is már díjnyertes innovációjuk és rengeteg tervük a jövőre nézve.  Büszke arra, hogy mindezt a nulláról, rövid idő alatt érte el.

Már huszonévesen vállalkozó lettél, miért?

Édesanyám vállalkozó volt, így volt előttem minta. Két évig dolgoztam alkalmazásban informatikusként, de végig úgy éreztem, hogy csak akkor tudok kiteljesedni, ha nem másnak, hanem saját magamnak dolgozom. Így aztán nyitottam egy számítástechnikai boltot Szerencsen. Jól is ment, nyereségesek voltunk, de valahogy nem elégített ki, amit csináltam, nem volt kézzelfogható eredménye. Mindig is érdekelt a környezetvédelem. 2009 utolsó napjaiban, amikor az utcán sétálgattunk és a ruháinkat teljesen átjárta a kéményekből áradó füst, akkor éreztem, hogy valamit tenni fogok ez ellen. Szilveszter éjjelén jött el a döntés: az újévtől füstmentes, kis energiafelhasználású házakat fogok építeni. 

Nem féltél, hogy nem fog menni egy ekkora váltás?

A saját vállalkozásban eltöltött évek megerősítettek abban, hogy jó a problémamegoldó képességem, valamint volt elegendő önbizalmam. Ha ez nem lett volna, akkor biztosan nem lépem meg.

Hogyan indultál neki az új életnek?

Intenzíven elkezdtem képezni magam: rengeteg szakirodalmat elolvastam és tanfolyamokra jártam, így megszereztem minden lehetséges elméleti tudást. A gyakorlatot pedig már élesben próbáltuk ki, amikor a testvéremmel 2010-ben saját kétkezi munkával felépítettük az első ügyfelünk kis energiafelhasználású családi házát.

Előző évben még számítástechnikai üzleted volt, hogyan mert valaki rád bízni egy házépítést?

Referenciák hiányában csak a bizalomra alapozhattunk. Utólag elmondta ez a bizonyos első ügyfél, hogy még mielőtt árajánlatot adtunk, már eldöntötte, hogy minket választ, mert látta a megfelelő szakmai felkészültségünket, ez volt a kulcs.

Azonnal beindult a vállalkozás?

Épp akkor indultunk, amikor a gazdasági válság miatt az építőipar mélyponton volt, és nagyon sok cég padlót fogott. Ráadásul az energiatakarékos vagy passzívház-építésben eleve szűk volt itthon a kínálat, így igazából nekünk a lehető legjobb volt az időzítés. Fokozatosan fejlődtünk, 2012-ben már saját beruházású, kétlakásos társasházat építettünk, 2013-ban egy háromlakásosat, és mellette folyamatosan jöttek megrendelések. Ma már főleg „zéróenergiás”, azaz nulla energiafelhasználású házakat építünk. Kinőttük a korábbi „irodánkat”, ami a házam mostani gyerekszobájában volt berendezve, és most már egy 500 négyzetméteres székhelyünk van. A mai napig tizenkilenc energiatakarékos házat építettünk, amikkel eddig több mint 200 ezer kWh-t takarítottunk meg. Ez kb. 50 ezer köbméterrel kevesebb szén-dioxidot jelent a légkörben.

Az ember akkor sikeres, ha úgy érzi, értéket teremt. Mindig is ez volt a legfőbb motivációm, és most ennek élhetek.

Gondolom, sokkal mozgalmasabb lett az életed, mint előtte…

Az biztos, már nem egyhelyben ülök egész nap, hanem hol az éppen zajló építkezésen vagyok, hol az építész partnereinknél – akikkel közösen már az energiatakarékos rendszerek tervezését is én végzem –, vagy éppen egy új ügyféllel tárgyalok.

Vannak mindig új ügyfelek?

Vannak, azt is tudom, hogy mához egy évre pontosan mit és hol fogunk építeni.

Minek köszönhető ez szerinted?

Elsősorban a prémium minőségnek, és annak, hogy elébe megyünk a technológiának. Amiket mi csinálunk, azok máshol még csak most kezdenek megjelenni. Mivel ez a terület folyamatosan fejlődik, csak újítóként lehet eredményesnek lenni benne. Saját tervezésű az energiatakarékos rendszerünk, amivel dolgozunk, és tanulmányszinten már van épületgépészeti innovációnk is, egy passzív hőtárolós rendszer, ami a nyári hőenergiát képes eltárolni télre egy, a ház alatt vagy mellett kialakított hőtároló veremben. Az alapötlet nem a miénk, de rendszerbe foglaltan, családi ház szintjén mi csináljuk meg először. Azon vagyok, hogy jövőre meg is építsük, és elkezdhessük tesztelni.

Egy-egy ilyen projektnek óriási költsége lehet, hogyan tudod ezt kigazdálkodni?

A cégem nemrég megnyerte a UPC Business Nagydíj tízmilliós fődíját, ezt az összeget is a kutatás-fejlesztési munkákra költjük, valamint tervezünk uniós pályázati segítséget és természetesen saját tőkét is igénybe venni. Büszke vagyok arra, hogy ilyen dolgokra költhetem a pénzünket, hogy az első, veszteséggel zárult év után már nyereségesek lettünk, és azóta nagy lendülettel növekedünk, pedig a nulláról, családtól kapott kölcsönből indult minden.

Terjeszkedést, bővülést tervezel?

Az erőforrás-kihelyezés nehézségei miatt jelenleg nyolcvan százalékban a telephelyünk környezetében, Északkelet-Magyarországon vállalunk munkákat, de az a tervünk, hogy országosra terjesszük a szolgáltatást. Egyfajta franchise rendszert akarok kialakítani, és lokális csapatokkal együtt dolgozni. 

Sikeresnek érzed magad?

Az ember akkor sikeres, ha úgy érzi, értéket teremt. Mindig is ez volt a legfőbb motivációm, és most ennek élhetek. Hogy jó úton járok, a legjobban az bizonyítja, hogy nem belefásultam a munkába, hanem újabb és újabb ötleteim vannak. Jelenleg például egy „zéróenergiás” natúrházat tervezünk építeni a Zempléni-hegységben, amiben minden természetes anyagból lesz, és majd apartmanként akarjuk üzemeltetni. A terület és a tervek már megvannak, ha minden jól megy, jövőre el is kezdjük építeni.

Sűrű lesz akkor a jövő éved…

Hozzászoktam, valójában nem napra vagy órára osztom be az időmet, hanem minden percre. Napközben minden időt kihasználok a munkára, hogy este már csak a családommal, a gyerekeimmel tudjak foglalkozni.

Magad is egy energiatakarékos házba térsz haza esténként?

Természetesen, nagyon hiteltelennek érezném magam, ha nem a saját építményemben élnék. A saját passzívházunk 2013-ban meg is nyerte Miskolcon az év környezetbarát háza címet.

Számodra ez a munka egy küldetés is?

Igen. Szeretném megmutatni, hogy csak értékteremtéssel lehet jól működő céget létrehozni, a kettőnek együtt kell járnia. Nálunk ez az érték a környezetvédelem. Nemrég kiszámoltam, hogy ha minden házat mi építettünk volna Magyarországon, akkor gyakorlatilag semmilyen energiaszolgáltatóra nem lenne szükség, és nem lenne szennyezett a levegő sem. Bármilyen utópisztikus is, én hiszem, hogy sok év múlva ez így is lesz, csak zéróenergiás házak fognak épülni. Mi ennek itt ma az előfutárai lehetünk.


Ha szeretné, hogy Molnár Gábor legyen az Év Példaképe 2015 Közönségdíjasa, szavazzon rá!

Figyelem! A példaképre ide kattintva, a szavazás oldalán tud érvényes szavazatot leadni, az interjú alatt lévő Like gomb nem egyenlő a szavazással.

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása