Példakép

Kovács Zsolt

2016. december 31.

Kovács Zsoltügyvezető igazgató – ROLOMETAL Kft., Szerbia (Vajdaság)

Egy cég két profillal, amelyek nem érintkeznek, de a túlélést adták a válság idején: műanyag nyílászárógyártás és -szerelés, illetve fuvarozás. A legmagasabb régiós árak dacára piacvezető pozíció, de hosszú hajúak kétszer is gondolják meg, jelentkeznek-e. Egy vállalkozó, aki soha, egy pillanatra sem bánt meg semmit.

Mennyire telített ez a piac?

Nagyon. Sokan vagyunk, és állandóan jönnek új cégek. De a legtöbbjük viszonteladó, aki nem gyárt, csak forgalmaz. Hozzák, beépítik az ablakokat, garanciát nem vállalnak, egyedi dimenziókba nem lépnek, egyedi méretet nem gyártanak.

Mit tud a vállalkozásod, amit a konkurenseid nem?

Harminc kilométeres körzetben egyedül vagyunk gyártók, és nagyon gyorsan reagálunk a megrendelésekre, akár négy nap alatt szállítunk. Emellett tízéves garanciát vállalunk, és ezen túl is díjmentesen javítunk.

Ez hogyhogy nem ráfizetés?

Olyan minőségűek az alkatrészek, hogy csak nagyon ritkán van okunk cserélni, de a hírnevünk az igazi tőkénk, mindent megér, hogy megvédjük. Tulajdonképpen, amit beépítettünk, bármikor kicseréljük. Igaz, drágábbak vagyunk az átlagnál, de szinte nem tud elromlani, amit mi nyújtunk. Neves német cégek a beszállítóink, például az, amelyiktől a sarokvasat és a zárakat vesszük, már több mint százéves. A gyors munka mellett a fizetési feltételek rugalmassága is az előnyeink közé tartozik: adunk részletfizetést, akár bank nélkül, puszta becsületszóra. Ez a legtöbb ügyfélnek sokat jelent. Egy építkezésen vagy felújítás során ugyanis addig nem tud haladni a munka, amíg a nyílászáró nincs beépítve. Sokra értékelik, hogy ránk nem kell várni. Nincs késés, nincs veszteségük.

Mi alapján bíztál magadban az elején?

Lakatos az eredeti szakmám, és amit megcsinálok, azt mindig lelkiismeretesen teszem. A vállalkozás kihívás volt. Nem engedem magam félrevezetni. Máig ez hajt. A munka pedig nagyon változatos.

Mi adja a változatosságát?

A rengeteg termék- és feladatvariáció. Az ablakoknál többféle szigetelésre van szükség. Szerbiában mindenki nagyon kényes a zárra, ezért ez is különféle minőségben készül, lehet egy-, két-, háromszárnyas. Ha az ablak nem négyszögletes, külön számítást igényel, milyen fokban szabjuk a profilokat, hogy ne legyen fölösleges anyaghullás.

Viszonylag sok, 14-15 kollégád van. Mi alapján veszel fel új embert?

Az nagyon fontos, hogy magyarul is, szerbül is folyékonyan beszéljen. Falvakban is dolgozunk, a Vajdaságban ez sokat számít. Amikor interjúztatok, látnom kell, hogy a jelentkező komoly ember. Továbbá utánaérdeklődöm, keresek közös ismerőst, felhívom az előző munkahelyét. Muszáj, hogy megbízható legyen. Bevallom, van, hogy a küllem is számít. A nagy szakállat és a nagyon hosszú hajat nem szeretem.

Hogy kapcsolódik ez a munkához?

Ha nyugdíjasokhoz megyünk, fontos lehet. Az a korosztály beleragadt a hatvanas évekbe.

És ha egy remek munkaerőt passzolsz így le?

Az a helyzet, hogy nálunk nagyon ritka a munkaerőcsere. Van kollégám, aki tíz, és olyan is, aki tizenöt éve dolgozik a cégnél. Nem vagyunk átjáróház.

Ilyen előzménnyel hogy viseled, ha valaki elmegy?

Nagyon rosszul, de ha valaki kap egy külföldi lehetőséget, az ellen nincs orvosság. Senki ne mondjon le a jobb feltételekről a kedvemért, csak szóljon időben. Ha pedig mellényúlok, azt a kollégák egymás közt nem tűrik meg, kitúrják. Ez valahol jogos is, hiszen ők töltik együtt a napot terepen.

Aztán egyszer csak gondoltál egy nagyot, és fuvarozással is elkezdtél foglalkozni?

Ez régi vágyam volt, de el kellett odáig jutni, hogy hét év után, 2004-ben megvegyem az első teherautót. Most kilenc darab van, bérbe nem adjuk őket, saját sofőrünk dolgozik a cégnél.

Gondolom, ennek új ügyfélkört kellett szerezni.

Nem is volt könnyű, sok jó ismeretség kellett hozzá. Lassan épült ki, először a beszállítóinknak végeztünk bérmunkát, illetve megkerestünk cégeket, kicsit hideghívásokkal is operáltunk. De a két iparágnak egymáshoz semmi köze. A szállítmányozás az én gyerekkori vágyam volt, a nyílászárók pedig az édesapámé. Így találkoznak. A kezdet kezdetén redőnyöket és szúnyoghálókat készítettünk és szállítottunk, ám aztán a beépítések alkalmával láttuk, micsoda üzlet a műanyag nyílászáró. Váltottunk, és amikor beindult, átadtam az öcsémnek a redőnygyártást.

Dolgoztál alkalmazottként valaha bárhol?

Egészen keveset a becsei sörgyárban.

Tanultál ebből valamit, amit vállalkozóként hasznosítasz?

A főnököm hozzáállása példaértékű volt. Becsületes munkát várt el, de teljes mértékben emberszámba vett minket. Mindenki egyenrangú volt, és tudta, nem lehet a végtelenségig dolgoztatni az alkalmazottakat. Én is így viszem a céget. Nagy tisztelettel minden kollégám iránt.

Ért csalódás az üzletben?

Néhányszor előfordult, hogy nem fizettek. Ezeket nem lehet behajtani. Perelünk, nyerünk, közben az illető csődbe vitte a céget, semmit nem lehet tenni. Az ember ilyenkor eltűnődik, kell-e nagy cégekkel szerződnie. Úgyhogy igyekszem óvatosan megválogatni, kivel dolgozom.

Már nagyon régóta vállalkozol, csaknem húsz éve. Kerültél valaha pénzügyi hullámvölgybe?

Igen, a válság első szakaszában, 2009-2010-ben, épp a banki hitelek miatt. Nem kaptunk megrendelést, állt az ipar, pangott az export. Az volt a szerencsém, hogy régi motoros vagyok, megbíztak bennem a partnereim, megvárták, amíg újra fizetőképes leszek. A gyártás ellensúlyozta a szállítmányozási részleget, ez húzott ki a csávából. A két ágazat segítette egymást. De ezeket a hónapokat nem kívánom senkinek. Sok fuvarozó tönkrement körülöttem. A családban is feszült volt a hangulat, a gyerekek érezték. Csak annyit tudtam előteremteni, hogy ne haljunk éhen. Szóba sem jött például, hogy elmenjünk nyaralni.

Megbántál valaha bármit vállalkozóként?

Semmit. Kicsit sem. Sosem akarom abbahagyni, ez a mindenem. A fiam most hatodikos, második óta az a vágya, hogy beszálljon, ha nagy lesz. A feleségem támogat, a lányom is a cégben akar dolgozni. Senki nem kéri számon, miért nem érek haza hamarabb. Nagyon nagyra nem akarok nőni, az már lehetetlen volna politikai hátszél nélkül. Ezt erőből nem lehet, csak szívből. Így viszont kitölti az életemet.

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása