Példakép

Mészáros Csaba - Zsűritag

2014. december 18.

meszaros_csaba.jpgMészáros Csaba, az evopro Holding vezetője

Az évvége, az ünnepvárás napjaiban tettem újra magam elé a példakép-jelöltek vaskos dossziéját, amely az év ötven fiatal vállalkozójának sikereit, terveit és reményeit rejtette. A város az ablak mögött élte a szokásos zajos életét, forralt borral, adventi vásárokkal, szeretteiknek ajándékot kereső emberekkel. Ám az utcán is érzékelni lehetett ennek az időszaknak a legmélyebb hangulatát, amelyet nem nyomhat el semmi: csodát várunk, jelet, hogy jobbá lehessünk, és jobbítsunk a világon.

Az íróasztal fölött én ezért nem a pillanatnyi siker jeleit vagy okait kezdtem keresni az sűrű adatlapokon és a portréfotókon. Azt néztem az arcokon, hogy ezek a fiatalok képesek lesznek-e majd tovább szárnyalni. Nem csupán elérni a célokat, de eközben megvalósítani önmagukat. Folyton törekedni arra is, ami nem mérhető üzleti eredmények számaiban, statisztikákban, grafikonokban.

Ez a várva várt csoda: továbbadni a tudást, felfedezni a korábban ismeretlent, elérni egy új minőséget! 

A példa, amelyet nyújthatnak, ugyanis ennél több kell, hogy legyen. A sikert, ha a maga felszínességében tekintünk rá, inkább irigylik sokan. Csak akkor jelent mély inspirációt, ha felelős és jobbító küldetéstudattal párosul. Valamiféle belső kényszer ez, amelyben az alkotás és az adni vágyás öröme lángol fel. Ez a várva várt csoda: továbbadni a tudást, felfedezni a korábban ismeretlent, elérni egy új minőséget! És megélni mindazt, ami ezzel jár: elviselni fáradságot, lemondást, átvészelni a kétkedés hullámait, de megőrizni a munkába vetett hitet.

Az ötven új lángvivő már sokat bizonyított mindebből: eredményeik elismerést érdemelnek. Igen, ismerje meg őket minél több ember! Lássák meg bennük a jobbításra irányuló vágyat, az alkotó törekvést! Hiszen sokszínűségük mellett ebben egységesek: a dosszié oldalait lapozgatva az emberség, a munkaszeretet, a fejlődés és a felelősség ötven példája tárult fel előttem. Csupa valódi egyéniséget láthattam, akik készek hitüket tettekre váltani, és soha nem restellik kérdőre vonni önmagukat.

Az ünnepi időszak elmúlhat, de ezek az elvárások nem változnak soha. Higgyünk abban, hogy a szenvedélyes tudni és tenni vágyás olyan példaképpé emeli ezeket a fiatalokat, akik további követőket vezetnek majd a teremtés csodájához vezető útra.

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása