Példakép

Klementz Panni

2014. december 18.

klementz_panni.jpgÜgyvezető  –  LOFFICE

Mások előtt az élen járva Magyarország első közösségi irodáját alapította meg testvérével közösen Klementz Panni, és ezzel egy egészen új modellt vezetett be itthon. A LOFFICE nem csak infrastruktúrával, de saját startup programokkal és mentorálással is segíti a vállalkozókat. Panni szerint a személyes emberi kapcsolatok és a közösség ereje viszi előre a vállalkozást. 

Hogyan jött az ötlet, hogy létrehozzátok az ország első közösségi irodáját?

Egy váratlanul jött ingatlanbefektetési lehetőség indított el minket ezen az úton, rátaláltunk ugyanis egy különleges épületre a Paulay Ede utcában, ami korábban a Zeneakadémia kottanyomdája volt. Testvéremmel, Katával gondolkozni kezdtünk, hogy mit lehetne kezdeni az épülettel. Körülnéztünk az interneten, és rátaláltunk a nyugaton akkoriban már jól működő co-working modellre, majd  kiutaztunk Londonba, és a gyakorlatban is megnéztük egy ilyen iroda működését. Láttunk benne fantáziát és úgy döntöttünk, belevágunk. Befektetők segítségével miénk lett az ingatlan, majd  a felújítás után, 2009-ben megnyílt a LOFFICE.

Hogyan fogadták a magyar vállalkozók ezt az új lehetőséget?

Röviddel az indulás után már látszott, hogy hiánypótló szolgáltatást indítottunk. Sok mikro- és kisvállalkozásnak okoz problémát az irodafenntartás, a home office megoldás pedig nem mindenkinek válik be. Nálunk a kettőt egyben megtalálják, hiszen otthonos légkörben dolgozhatnak úgy, hogy teljes irodai infrastuktúrát biztosítunk, ráadásul inspiráló környezetben. A legnagyobb vonzóerő azonban maga a közösség, hiszen ebben a környezetben nagyon sok új partnerre lelhet az ember. A nálunk irodát bérlő grafikus, ügyvéd, belsőépítész nagy valószínűséggel szerez új kapcsolatokat és ügyfeleket.

És ennek a kapcsolatrendszernek ti is fontos részesei vagytok...

Hiszem, hogy az emberi kapcsolatok döntő fontosságúak egy vállalkozásban. Én minden egyes ügyfelünket személyesen ismerem, hozzám bármikor fordulhatnak, többükkel baráti a viszony, ezt egy fontos erősségünknek érzem. A másik előnyünk a LOFFICE-t működtető csapat. Büszke vagyok arra, hogy egy olyan céget vezetek, ahol igazi hozzáértő, összetartó és lelkes emberek vesznek körül, akik tényleg szívvel-lélekkel dolgoznak a közös sikerért. Nálunk még a legőrültebb ötletek is értő fülekre találnak. Egyszer például Katával kitaláltuk, hogy bővítve szolgáltatásainkat, miért ne csinálhatnánk a legnagyobb hőségben a tetőn egy mini strandot. Fel is cipeltük a lépcsőn a felfújt medencét, ám a szél átfújta a szomszéd kertbe egy fa tetejére, alig tudtuk onnan leszedni. Az ilyen „kalandok” szerintem összekovácsolják a vállalkozásokat.

Mikor éreztétek késznek a céget a bővülésre?

A nálunk dolgozó vállalkozások fejlődése ösztönözte a mi fejlődésünket is.  Mivel ők bővültek, nagyobb, szeparált irodákra is szükség lett, amit a Paulay Ede utcai épületben nem tudtunk megoldani. Ezért újabb ingatlanok után néztünk és a Király utcában, majd a Sas utcában és a Salétrom utcában is megnyitottuk irodáinkat. Ezek egy része szintén közösségi tér, míg mások kisebb vagy nagyobb stúdióirodák. Az igazán nagy lépés az volt, amikor Bécsben megnyitottuk a LOFFICE Wien-t.

A vállalkozói lét egyrészről kötöttség, de ugyanakkor szabadság is, hiszen rengeteg lehetőséget rejt, és neked kell megtalálni azt az utat, amin elindulsz.

Miért láttátok szükségét a külföldi terjeszkedésnek?

A piacnyitással ügyfeleinknek hozhatunk új lehetőségeket, hiszen így már nem csak hazai, hanem nemzetközi networking eseményeken vehetnek részt. Igyekszünk olyan üzleti kapcsolatokat kialakítani Bécsben, amely a magyar vállalkozókat segíti, például startupoknak kiállítási lehetőséget biztosítunk különböző fesztiválokon vagy konferenciákon. Egyfajta híd szerepet szeretnénk betölteni Budapest és Bécs között. Rendszeresen tartunk kint magyar vállalkozóknak tanácsadásokat, ahol jogász, ingatlanos, adótanácsadó, és más szakértők válaszolnak a kérdésekre. Emellett székhelyszolgáltatást is biztosítunk Bécsben és rendezvényhelyszínt is kínálunk, csakúgy, mint az itthoni irodákban. A LOFFICE Wien-t egyébként testvérem, Kata vezeti, míg én az itthoni irodákért felelek.

Hogyan fejlődhet még tovább a cég?

A fizikai terület bővítése az egyik fő irány, a Paulay Ede utcai iroda tetejére épp most építünk egy szintet, ami a rendezvényterünket egészíti ki, és egy kis vendéglátó részt is tervezünk ide. Emellett sokat dolgozunk a szolgáltatói portfoliónk bővítésén is. Több országgal közösen létrehoztunk egy co-working egyesületet is, hogy minél több piacon lehessünk részesei a hálózatok működésének és kölcsönösen segítsük egymást.

Úgy érzed, ez a ti utatok, érdemes volt rajta elindulni?

Feltétlenül. Az elejétől hittünk benne, hogy ennek működnie kell, és sokat tettünk is azért, hogy menjen. A legjobb visszaigazolás mi más lehetne, mint az, hogy sorra nyílnak az általunk bevezetett modellben működő irodák.

Erősödik a konkurencia?

Ez természetes, ha nem lenne konkurencia, akkor nem is lenne valós igény a szolgáltatásunkra. Ugyanakkor meg tudtuk őrizni vezető pozíciónkat, ha ma közösségi irodáról beszél valaki, akkor reméljük, hogy a LOFFICE neve az elsők között ugrik be. Ami még megkülönböztet minket, az a művészettel foglalkozó vállalkozások segítése, fontosnak tartjuk, hogy ők is megfelelő támogatásban részesüljenek.

Látszik, hogy a kultúra szerves része a LOFFICE-nak, elég körbenézni itt az irodában...

Inspiráló munkakörnyezetet és kreatív tereket igyekeztünk létrehozni, ezért minden irodánknak egyedi a kialakítása, melyeket a Szupernova design csapat valósított meg, a Paulay Ede utcai épületben lévő fali grafikákat pedig Esterházy Marcell képzőművész készítette. A művészet egyébként is közel áll hozzám, hiszen az idegenforgalmi közgazdász diplomám mellett művészettörténet szakot is végeztem, és a barátom képzőművész. Amikor a mindennapi ügyes-bajos dolgoktól megfájdul kicsit a bal agyféltekém, akkor szükségem is van arra, hogy kicsit a jobbat helyezzem előtérbe és kreatív dolgokkal vegyem körül magam. Pihenésképpen szeretek olvasni, de a futás is kikapcsol, szenvedélyem pedig az utazás különféle egzotikus helyekre, nemrég például Iránban jártam.

Miért jó vállalkozónak lenni?

Mert azt csinálhatod, amiben hiszel. A vállalkozói lét egyrészről kötöttség, de ugyanakkor szabadság is, hiszen rengeteg lehetőséget rejt, és neked kell megtalálni azt az utat, amin elindulsz. Kihívásokat oldasz meg, megtanulod elengedni azt, ami nem megy, és közben rengeteg embert ismersz meg, közösséget építesz, ami szerintem alapja a sikernek. Én huszonhárom évesen kezdtem vállalkozni, sokat változtam ez idő alatt, és leginkább a közösség formált olyanná, amilyen most vagyok.


Ha szeretné, hogy Klementz Panni legyen az Év Példaképe 2014 közönségdíjasaszavazzon rá

A példaképre a szavazás oldalán tud érvényes szavazatot leadni, az interjú alatt lévő Like gomb nem egyenlő a szavazással. 

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása