Példakép

Ugrin Boglárka

2013. december 03.


Ugrin_Boglarka.jpgCsomagolóanyag specialista - UgrinPack-Erdősi Kft.

Nőként nem kell választani a család és a karrier között, gyermekvállalás mellett is lehet sikeres karriert építeni – ez Ugrin Boglárka legfontosabb üzenete. Miközben három gyermeke született, cégét szorgalmasan és folyamatosan építgette, fejlesztette. Csomagolóanyag gyártó vállalkozása ma már stabil lábakon áll.

Meséld el, hogyan lettél vállalkozó?

Vállalkozásom kezdésére az élet inspirált, 25 éves koromban, az addigi családi vállalkozásunkban tulajdonosi szerkezetváltás történt. Én mindjárt az első év „áldozata” lettem, tekintve, hogy folyamatosan próbáltam harcolni azért az üzletpolitikai magatartásért, kemény, de minden szempontból becsületes piacszerzésért, ami mindig is a szüleimet jellemezte, amit tanultam, láttam, hoztam. Ennek következményeként, tőke nélkül kellett kitalálnom, merre induljak. Választás elé kerültem. Vagy elküldöm életrajzom a konkurenciának, vagy vállalkozásba kezdek. Utóbbit választottam. Ez az időszak egybeesett első gyermekem várandósságával, mégis igyekeztem - a terhességem megóvása mellett – végig dolgozni. Gyakorlatilag az iroda küszöbéről mentem a szülőszobára. Gyermekem születése amellett, hogy anyává tett, megtanított arra, hogy az életnek a karrierépítés mellett más értelme is van. Három hónap után mégis, gyermekhordozóval a kezemben, napi rendszerességgel végeztem a munkámat. Persze rengeteg bírálat ért emiatt, hogy az anya-gyermek kapcsolata a tét. Én anyai ösztönökre hagyatkozva úgy gondoltam, amíg gyermekemet kiegyensúlyozottnak látom, nem okozhat problémát a munkavállalás.

Hogyan tudtad ezt megvalósítani?

Az első időben béreltem egy 20 négyzetméteres irodát, egy szék, egy asztal és egy telefonos-faxkészülék. Azt gondoltam, hogy az addigi tapasztalatommal néhány hét alatt elindítok egy kereskedelmi céget. Hónapokig mindössze olyan munkát sikerült elvállalnom, melyen egy forint nyereség sem volt. Tökéletes minőségű terméket akartam kiadni a kezemből, éppen ezért a termékeket nem egyszerűen „lekereskedtem”! Minden termék, minden technológiai fázisánál ott voltam, ellenőriztem a minőséget, éjjel vagy hajnalban Szegedtől Nyíregyházáig.

Mit éreztél ekkor? Hogyan tovább?

Egy év után már elértem azt a szintet, hogy a megbízható minőség miatt visszatérő megrendeléseim voltak. Ezekre már számítani és építeni tudtam. A vállalkozás évről évre erősödött. Ekkor már megengedhettem magamnak, hogy férjem és szüleim, illetve két kolléganő is csatlakozzon vállalkozásomhoz. Megvettük az első, majd a második termelésre alkalmas gépet. Telephelyet béreltünk, több éves keretszerződéseket kötöttünk, mire épülve további gépeket vásároltunk. Innentől kezdve olyan csapat kezdte meg a kereskedelmi munkát, hogy biztos voltam benne, hosszú távon képes lesz a cég a piacon maradni. Ebben az időben lettem várandós második gyermekemmel, ami felelősségteljes döntés volt, hiszen rengeteg energiát fektettem a cég stabilitásában. Mégis olyan időszak volt ez, amikor biztonságban tudtam a céget. Bíztam benne, hogy mint előző terhességem, ez is lehetővé teszi majd, hogy utolsó percig dolgozhassak. Így is lett.

Nem kell választani! A magánéletemben megélt, gyermekek és család által adott csodák segítik az emberséges karrierépítést és a sikeres vállalkozást.

Hol tartasz ma?

Most két testvérem, férjem segítségével vezetem a vállalkozást. Jelenleg Dorogon, 750 m2 üzemben, több gépet üzemeltetünk, számos alkalmazottal. Van egy budapesti irodánk és egy késztermék kiszolgáló budapesti raktárunk is. Néhány éve megalapítottuk az Első Magyar Csomagolástechnikai Klasztert, mely mára NFÜ által akkreditált szövetség. Három éve megszületett harmadik gyermekem is, aki nagyobb testvéreihez hasonlóan szenzációsan tolerálta a várandósságom alatti munkavállalást, és idén kezdte meg a már komolyabb kihívásokkal teli óvodát.

Mi hajtott előre, mi adott önbizalmat?

Valószínűleg annyira szerettem a munkámat, hogy nem tudtam, illetve nem is akartam lemondani róla a családalapítás miatt. Mikor megszületett első gyermekem, rá kellett jönnöm, annyira szeretem őt, hogy nem vagyok képes lemondani róla vagy a további gyermekvállalásról a munkám miatt. Végül rájöttem, hogy nem is kell! Nem kell választani! A magánéletemben megélt, gyermekek és család által adott csodák segítik az emberséges karrierépítést és a sikeres vállalkozást. Feleségként és anyaként ugyanazt teszem otthon, mint cégvezetőként: szervezek, irányítok, összetartok, mindezt empátiával és szeretettel.

Ennyi idő alatt bizonyára határozott véleményed van egy vállalkozás nehézségeiről.

Nehézségek és problémák, a mindennapi feladataim. 15 év megtanított arra, hogy a nehézséget és a problémát ne akadálynak, hanem megoldandó feladatnak fogjam fel. Kezdettől felismertem, hogy az üzleti siker nem a gyors profitszerzésen, hanem az együttműködő készségen, az innovatív gondolkodáson és mások üzleti megbecsülésén és az alázatos munkán múlik! Kezdetben nehéz volt elfogadnom, hogy a ma befektetett munka nem holnap hozza meg a várt eredményt.

Milyen terveid vannak? Hogyan szeretnél fejlődni?

Vállalkozásvezetőként célom, hogy cégünk stabil gazdasági alapok megtartásával folyamatosan fejlődjön. Ehhez elsősorban együttműködőkészséggel és továbbra is innovatív gondolkodással kell a menedzsmentünknek rendelkeznie. Szem előtt kell tartanunk a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását, melyre vonatkozóan már most is jelentős eredményeket értünk el pl. a Hungreen és Ökofol termékek megvalósításával. El kell köteleznünk magunkat a 100%-ban komposztálható csomagolóanyagok gyártása, és elterjesztése mellett. Így fő tevékenységként a csomagolástechnikai innovációt kell tekintenünk. Olyan anyagszerkezeteket gyártása folyik már most is, melyek akár teljes mértékben környezetazonosak, mert a gyártástechnológiából kimaradnak a környezetet szennyező vegyszerek. Miután Magyarországon újszerű bevonási technológia telepítését hajtottuk végre, kihívás és megvalósítandó cél számomra, hogy ezzel a technológiával a jövő nemzedék számára élhetőbb, tisztább és környezet azonosabb világot teremtsünk.

Ha szeretné, hogy Ugrin Boglárka legyen az Év Példaképe, szavazzon rá

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása