Példakép

Jóföldi Endre

2013. december 03.


Jofoldi_Endre.jpgÜgyvezető – Precognox Kft.

Szokatlan helyen, Kaposváron épített szoftverfejlesztő vállalkozást Jóföldi Endre. A számítógépes nyelvtechnológiával foglalkozó Precognox ma már nemzetközi ügyfeleket is kiszolgál. Az alapító szerint nagy potenciál van még a csapatában.

Hogyan lett belőled vállalkozó?

Műszaki informatikusként végeztem a Kandó Kálmán Főiskolán (ma Óbudai Egyetem), majd egy darabig alkalmazott szoftverfejlesztőként dolgoztam. 2001-ben Kása Károly barátommal együtt kezdtünk keresőszortvereket fejleszteni a washingtoni National Institutes of Health (NIH) szervezetnek, és bekerültünk egy olyan közegbe, ahol azt láttunk, nagy szükség van a munkánkra. Miután többen is megkerestek bennünket, úgy láttuk, érdemes céges formában működnünk, ezért 2008-ben közösen megalapítottuk a Precognox Kft. elődjét.

Éppen akkor ütött be a válság, nem tartottál a kudarctól?

Mivel valós igényekre, konkrét megkeresésekre jött létre a vállalkozás, nem. Egyébként sem volt szükség nagyobb tőkére az induláshoz, mivel akkor még csak néhányan dolgoztunk, a családi házam alsó szintjén kialakított „home office”-ban. A cég indulását segítette, hogy volt már hírnevünk a piacon, nemcsak munkáinknak köszönhetően, hanem Kereső Világ blogunk miatt is, mely 2007-től a szakma egyik népszerű találkozóhelye.

Miért Kaposváron építed a céget és nem a fővárosban?

Személyes okból döntöttem így, mivel a családommal, feleségemmel és négy gyermekünkkel Kaposváron élek. Valóban szokatlan egy olyan városban szoftvercéget csinálni, ahol nincs műszaki felsőoktatás, de meggyőződésem, hogy hosszú távon, mind a kollégáknak, mind a cégünknek jelent ez előnyöket is, ahhoz képest, mintha Budapesten lennénk.

Pontosan mivel foglalkoztok?

A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások kutatásával, fejlesztésével foglalkozik. Tömören összefoglalva, struktúrálatlan adatból struktúrált adatbázist építünk. Ott tudunk jó megoldásokat nyújtani, ahol nagyon sok, struktúrálatlan szöveges adat van, és azokat kell kulcsszavas kereséssel elérhetővé tenni. Egyik legutóbbi projektünkben például az Akadémiai kiadó számára fejlesztettünk keresőmotort, mely orvostanhallgatók számára esetleírások alapján ajánl szakcikkeket, a szövegben lévő kulcskifejezések alapján.

Csak rendelésre fejlesztetek?

Igen, egyelőre projekt alapon dolgozunk, ügyfeleink között van például a Sanoma, a Debreceni Egyetem és több egyesült államokbeli cég is. Vágyaink között persze szerepel, hogy egyszer egy saját szoftverünket nagy példányszámban is el tudjuk adni, ha „kiesik” az a termék, ami erre alkalmas, akkor nem állunk majd ellen.

A fiataloknak szeretném felhívni a figyelmét az informatikai pályára, hogy találkozzanak ezzel a lehetőséggel és lássák meg a benne rejlő perspektívát. A legjobb döntésem volt, hogy ezt a pályát választottam, és bár ma már cégvezető is vagyok, a lelkem a mai napig informatikus.

Hogyan fejlődött a cég?

Mindig annyit növekedtünk, amennyit a munkáink kitermeltek. Az elmúlt egy-két évben kaptunk nagyobb lendületet, mert szélesítettük a fejlesztési területünket. Jelenleg 13 fős a cég, vagyis az elmúlt évhez képest majdnem megkétszereződött a létszám. A fejlődés része volt az is, hogy megnyitottuk budapesti irodánkat is, ahol az architektúrával foglalkozó kollégák dolgoznak, cégtársam vezetésével. A budapesti iroda azért volt fontos számunkra, mivel lehetőséget ad arra, hogy közvetlenül részt vegyünk a város pezsgő tech életében: rendszeresen részt veszünk a fejlesztők számára tartott konferenciákon, sőt, mi magunk szervezzük az NLP (Natural Language Processing) meetupot.

Te magad is fejlesztesz még, vagy csak a menedzsmentben veszel részt?

Eleinte aktívan részt vettem a fejlesztésekben, ma már inkább a cég vezetése, a sales, a HR és a PR tartozik a feladataim közé. Néha hiányzik is az üzleti teendők mellett az egészen másfajta munka. Programozóként ugyanis „problémamegoldó üzemmódba” kapcsolhattam, és a megoldások megtalálása bizonyos szempontból sokkal könnyebb volt, mint a való életben.

Ott milyen problémák adódtak?

A cég miatt nincs okom panaszra, hiszen az indulástól kezdve minden évet nyereséggel zártunk, organikusan fejlődünk, ráadásul érdekes projekteken dolgozhatunk egy igazán jó csapattal. Ami nehéz volt, az a magánélet és az üzlet szétválasztása. Igaz, vállalkozóként a cég a sajátod, hozzád tartozik, de hiba, ha úgy élsz, hogy a cég száz százalékban te vagy. Nemrégiben az első lépést meg is tettem a szétválásra, hiszen új irodába költöztünk Kaposváron, így már nem csak egy szintet kell lépcsőznöm, hogy otthonról munkába menjek.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó vállalkozó legyen?

Emberi oldalról egy bizonyos fokú bizonytalanságtűrés és pozitív életszemlélet mindenképp jól jön. Szakmai oldalról pedig a felkészültség a legfontosabb, hiszen csak így tudsz élni a kínálkozó lehetőségekkel. És hasznos az is, ha tisztában vagy a cég kapacitásával és a benne rejlő potenciállal, mert az is hiba, ha túlválallja magát a cég. Mi utasítottunk már vissza felkérést, mert még nem voltunk rá készen, és ezt nem szégyellem.

Milyen terveid vannak a céggel?

Nincsenek több éves, előre lefektetett terveink. Azt tudom, hogy növekedni fogunk, de nem célom több száz fős vállalatot építeni. A projekt alapú finanszírozás stabilan működik, ezért befektetők bevonásában sem gondolkodunk. Egyszer ezzel is próbálkoztunk, de nem volt jó tapasztalat, mert egy pénzember csak azt nézi, mennyit vehet ki a cégből. Számunkra nem ez a legfontosabb. A cél sokkal inkább az, hogy izgalmas projekteken dolgozhassunk egy növekvő számú ügyfélkörnek, és továbbra is biztos megélhetését tudjunk biztosítani az alkalmazottainknak.

Kinek szeretnél példát mutatni?

A fiataloknak szeretném felhívni a figyelmét az informatikai pályára, hogy találkozzanak ezzel a lehetőséggel és lássák meg a benne rejlő perspektívát. Még mindig kevés a programozó – egyébként szerte Európában is -, pedig ez egy sok lehetőséget kínáló szakma, rugalmas munkaidővel, jó fizetéssel. A legjobb döntésem volt, hogy ezt a pályát választottam, és bár ma már cégvezető is vagyok, a lelkem a mai napig informatikus.

Ha szeretné, hogy Jóföldi Endre legyen az Év Példaképe, szavazzon rá

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása