Példakép

Dr. Letoha Tamás

2013. december 03.

Dr_Letoha_Tamas.jpgKutatóorvos, ügyvezető – Pharmacoidea Kft.

Gyógyíthatatlan betegségekre keresi az ellenszert Dr. Letoha Tamás, aki kutatóorvosként a világ legnagyobb gyógyszercégei számára végez génterápiás vizsgálatokat. Saját fejlesztési eredménye egy olyan természetes hatóanyag, mely segít megelőzni az Alzheimer-kórt. 

Hogyan lett belőled orvos és vállalkozó?

Mindig is volt bennem küldetéstudat, hogy valami olyasmit szeretnék alkotni, ami az emberiség javát szolgálja. Fiatalon azt hittem, az emberek a pénztől lesznek boldogok, így közgazdásznak tanultam tovább. Azonban egy közeli ismerős váratlan halála ráébresztett, a pénzzel sem lehet mindent elérni, mert a természet törvényeivel nem veheti fel a versenyt. Az egyetlen, ami időtálló, az az orvostudomány, így aztán felvételiztem orvos szakra és meg is kezdtem a tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen.

Ez egy elég nagy váltás...

Valóban az, mondta is minden ismerősöm, hogy megbolondultam, nem tudom, mit vállalok. Sok orvos van a családomban is, tőlük is azt hallottam, hogy az egészségügy összeomlik. Egy darabig ezért próbáltam a két szakot egyszerre csinálni, de aztán az orvosi pálya mellett döntöttem.

És miért éppen a kutatás területét választottad?

Mert a legfőbb célom az volt és ma is az, hogy jelenleg gyógyíthatatlan betegségekre fejlesszek ki ellenszert. Mivel gyerekkoromtól kezdve imádtam a természetet, a kutatásban is a természet törvényet kifürkészve próbálom azokat a tudomány szolgálatába állítani. Felfedezéseim is szorosan kötődnek a természethez: bizonyos növényekben találtunk olyan hatóanyagot, ami képes az Alzheimer-kórt létrehozó molekuláris mechanizmust megakadályozni, ezáltal  elejét tudja venni a betegségnek. Miután az eredményt egereken és preklinikai vizsgálatokban is igazoltuk, úgy gondoltuk, érdemes erre egy vállalkozást építeni, így alakult meg a Pharmacoidea Kft-t.

Sokan azt hiszik, hogy egy vállalkozásba korlátlanul folyik a pénz és nem kell tennem érte szinte semmit. Pedig ez a terület pont nem egy humbug szakma, itt nem tudsz abból megélni, hogy teszel-veszel egész nap. Ötletek, kreativitás, mély szakmai tudás és eredmények kellenek.

Mi a vállalkozás fő profilja?

A cég gyógyszer- és funkcionális élelmiszerfejlesztésre szakosodott. Nem csak az a célunk, hogy kifejlesszük gyógyíthatatlannak tartott kórképek ellenszereit, hanem az is, hogy azokat mihamarabbi eljuttassuk a rászorulókhoz. Egyik eredményünk a Mentalfitol termékcsalád, amely elsősorban az idősebb korosztály életminőségét hivatott javítani. Az általunk fejlesztett, természetes növényi eredetű hatóanyagokat olyan alapvető élelmiszerekben tesszük elérhetővé, mint a kenyér vagy a virsli. Ezek fogyasztása segíti megelőzni az Alzheimer-kórt, a Parkinson-kórt vagy a cukorbetegséget. Az ilyen termékekre óriási az igény, hiszen sokan érintettek ezekben, a jelenleg gyógyíthatatlan betegségekben. 

Milyen ütemben tudott fejlődni a cég?

Fokozatosan, hiszen a K+F és a gyógyszerfejlesztés hagyományosan a legtőkeigényesebb területek közé tartozik. Vannak olyan anyagok, amikkel kutatunk, amiből 10 mikrogramm több százezer forintba kerül, de például egy kezdő kategóriás mikroszkóp is legalább 12 millió forint. A kezdeti tőkét saját magam és a családom tettük bele a cégbe, aztán a profitot folyamatosan visszaforgattuk.  A vállalkozás másik fontos alappillére a molekuláris biológiai kutatás, melyet különböző gyógyszercégek megbízásából végzünk.

Hogyan találnak meg egy kis magyar vállalkozást a nagy gyógyszercégek?

Egyrészt gyakran veszek részt szakmai kongresszusokon, így kiépült egy kapcsolati rendszerem, másrészt nem ijedek meg attól, hogy felvegyem a kapcsolatot nagy gyógyszergyárak kutatási igazgatóival. Sokan nem is hiszik el, mikor ezt mesélem, ahogy azt sem, hogy a gyógyszerbevitel terén elért eredményeim alapján 2011-ben felkérték egy európai konzorcium tagjának. Az összesen 20 millió euró értékű ötéves projekt 2012-ben indult. Az oxfordi, utrechti, cardiffi, zürichi egyetem laboratóriuma mellett a világ hat legnagyobb gyógyszergyára – a Sanofi, Abbott, Pfizer, Glaxo Smith Kline, Novonordisk, Merck, Boehringer – is részt vesz a projektben, így jelenleg velük dolgozunk együtt a génterápia forradalmasításán. 

Ez egy igazi nemzetközi elismerés...

Igen, egy álmom teljesült vele, érdekes a kutatás és nagyon inspiráló a közeg. A kutatási munka egyébként szerencsére határok nélküli, anélkül tudok részt venni az orvostudomány globális fejlesztésében, hogy kitenném a lábamat a Szeged melletti laboratóriumból. 

Milyen kihívásokkal szembesülsz a vállalkozásban?

Legfőképp a vállalkozások, illetve a vállalkozók megítélésnek sztereotípiáival kell megküzdenem. Sokan azt hiszik, hogy egy vállalkozásba korlátlanul folyik a pénz és nem kell tennem érte szinte semmit és ezért irigyek. Pedig ez a terület pont nem egy humbug szakma, itt nem tudsz abból megélni, hogy teszel-veszel egész nap. Ötletek, kreativitás, mély szakmai tudás és eredmények kellenek. Mindez nagy felelősség , ahogy az is, hogy a céget 2011-ben átvettem az üzlettársamtól, azóta egyedül menedzselem nem csak szakmailag, de üzletileg is. 

Milyen terveid vannak?

Szeretnék a saját fejlesztésű funkcionális élelmiszereinkkel kilépni a nyugati piacokra, legfőképp Amerikába, ahol milliókat érintenek azok a betegségek, amikre étrendkiegészítő termékcsaládunk megoldást kínál. Szintén nyitnék a sokak által mostohagyereknek tekintett orosz és volt szovjet piacra is. 

Miért jó vállalkozónak lenni?

A vállalkozás számomra egy eszköz, azért alapítottam, hogy több pénzem legyen arra, amit igazán szeretek: a kutatásra. Nem tudom elképzelni, hogy ne a saját magam által választott területen kutassak, hiszen csak így lehetek igazán elhivatott. Ezt pedig nem tehetném meg igazán szabadon akkor, ha alkalmazott lennék egy nagy cégnél. 

Ha szeretné, hogy Dr. Letoha Tamás legyen az Év Példaképe, szavazzon rá

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása