Példakép

5 titok Budapestről, amit biztosan nem tudtál

2014. május 26.

Lehet, hogy minden nap elmész mellette vagy átkelsz rajta, mégis tartogat még számodra meglepetéseket a főváros. Káldi Emese, az ImagineBudapest cégvezetője segítségével gyűjtöttünk össze 5 olyan érdekességet Budapestről, amit csak kevesen ismernek:

 

1. Az Erzsébet-híd építése nem ment zökkenőmentesen, hiszen a régi pesti belvárost is le kellett bontani miatta (ma a pesti hídfő, a Márc. 15. tér, Ferenciek tere van a helyén). A Belvárosi Plébániatemplomot lebontás helyett át akarták emelni egy kevésbé zavaró helyre. Egy chicagói cég jelentkezett is arra a feladatra, hogy megemelik a templomot, és 5 méterrel arrébb helyezik el. Ez a megoldás nem bizonyult túl meggyőzőnek, ezért ideiglenesen azt választották, hogy a híd kerülje ki a templomot. Az ideiglenes megoldás pedig megmaradt.

erzsébet-híd.jpg

2. Szerencsére a főváros legismertebb közparkját, a Margit-szigetet ma már mindenki szabadon használhatja. De nem volt ez mindig így, hiszen 1870-ig vadászterületként, majd egyházi birtokként a mindenkori nádor használhatta. A parkot József nádor unokája nyitotta meg, de csak belépődíj fejében lehetett látogatni. Ráadásul 1901-ig csak csónakkal és hajóval lehetett megközelíteni a szigetet. 

budapest-xiii-kerulet-margitsziget-fokapu-_1.jpg

3. A Gellért-hegyen álló Szabadság-szobor eredetileg szovjet megrendelésre készült a háborúban elesett katonák tiszteletére. A bronzba öntött, a feje fölött pálmaágat tartó nőalak modelljének a szobrász egy ismeretlen, vidékről Pestre érkezett lányt, bizonyos (későbbi) Thuránszkyné Gaál Erzsébetet választotta, akivel sétája során találkozott össze. Erzsébet némi rábeszélés után elfogadta a szobrász felkérését, bár a modellállás egyáltalán nem volt könnyű feladat. A lánynak először is le kellett vágatnia derékig érő haját, hiszen, ahogy Strobl leírta leendő művét, a szobor „haját, ruháját fújja a dunai szél”, márpedig Erzsébet eredeti hajkoronája túl hosszú lett volna ehhez. Ezután hat héten át ventillátorszélben, ugyanabban a tartásban kellett pózt állnia, ráadásul társadalmi munkában, ingyen vállalva mindezt.


szabadság szobor építése.jpg

4. A Károlyi-kert a belváros legrégebbi kertje, a hagyomány úgy tartja, hogy olyan zöld területe ez a városnak, amely sosem volt beépítve. Egészen a kert közparkká tételéig, vagyis 1932-ig főúri magánkertként szolgált és nagy kőfallal volt körülvéve. A városi legenda úgy tartja, hogy a környező lakóházak felsőbb szintjein lévő lakásokat drágábban árulták épp azért, mert azokból esetleg be lehetett látni a szigorúan őrzött parkba.

Budapest-Károlyi-kert.jpg

5. Hadik András huszárkapitány szobra a Várban híres szerencsehozó hely Budapesten. Eredetileg a műegyetemi kollégisták szokása volt, hogy az államvizsga előtt a ló heréjét szerencsehozó babonából kifényesítsék: ezért a szobrot őrző rendőröket is ki kellett olykor cselezniük. Például előfordult, hogy verekedést színleltek egy közeli utcában, hogy odavonzzák a rendőröket, majd az így őrizetlenül maradt szobron végrehajtották a fényesítés műveletét.

Hadik Andras szobor 2004 marcius 6 003_kicsi600.jpg

Emese a tavalyi Példakép Pályázaton bekerült az ország 50 Példakép vállalkozója közé. A vele készült interjú itt olvasható. 

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása