Példakép

Papp Zoltán

2015. december 15.

papp_zoltan.jpgMérnök, ügyvezető – CAD Production Kft.

Innovatív gépészeti tervezéssel és gyártással, prototípus-fejlesztéssel foglalkozik Papp Zoltán cége, a CAD Production Kft. Csapatával célgépeket terveznek és gyártanak, egyedi, konkrét célra készülő specifikus berendezéseket. Dinamikus gépészeti területről van szó, ahol a feladatok megoldásához nélkülözhetetlen a találékonyság és a magas szintű szakmai tudás. Zoltánnak azon napjai telnek jól, amikor elindítanak egy tesztüzemet, és a berendezés pontosan úgy működik, ahogy a csapata megálmodta. Továbbá, amikor olyan problémára találnak megoldást, amelyre korábban senki. 

Honnan támadt az ötleted, hogy ezzel foglalkozz? 

Tudatosan választottam a gépész szakmát, mert mindig is érdekelt, mi hogyan épül fel, mi működteti a dolgokat. Egyetemistaként külföldön szereztem tapasztalatot, kutatásokban vettem részt Németországban, később konstruktőrként dolgoztam Ausztriában, majd hazajöttem, és úgy éreztem, hogy nem alkalmazott szeretnék lenni, hanem a saját elképzeléseimet szeretném megvalósítani a saját cégemben. 

Kérlek, mutasd be röviden, mivel telnek a munkanapok. 

Olyan eszközöket fejlesztünk nagy tömegtermelő cégek számára, amelyekkel hatékonyabbá tudjuk tenni a termelésüket. Elsősorban nagy autógyártó cégekről van szó, illetve az ő beszállítói körükről. Mi terveztük többek között egy nemsokára modellváltáson áteső szuper sportkocsi lökhárítójának hegesztőkészülékeit, vagy az egyik legdrágább, prémiumkategóriás luxusautó számos belső alkatrészének ellenőrző eszközeit. A mindennapokban muszáj strukturáltan dolgoznunk. A feladataim nagy részét az üzletfejlesztés, a belső szervezés, a munkafolyamatok koordinálása és a partnereinkkel való kapcsolattartás teszi ki, de alapvetően igyekszem mérnök maradni a cégben. 

Vagyis?

Egy-egy új projekt során általában én határozom meg a tervezés alapvető irányvonalait, amit a szakképzett tervező kollégáim gyártható szintig kidolgoznak. Ezután a kész tervek gyártási fázisba érnek, a műhelyfőnök közvetlen irányítása alatt készül el az eszköz vagy berendezés. Igyekszem nyomon követni a készülő termék útját, és ha nem is tudok végig ott lenni, azért az elkészült eszköz tesztelésében mindig részt veszek.

Mennyire versenyhajtott ez a terület? 

Ha tisztességes áron és a terület által elvárt magas színvonalon dolgozunk, közben még a határidőket is betartjuk, akkor a partnereink folyamatosan ellátnak minket munkával. A versenyhajtottság nem a konkurenciában rejlik, hanem inkább abban, hogy a szakma lehető legmagasabb színvonalán, a legkorszerűbb megoldásokkal tudjuk a feladatokat teljesíteni. Ehhez nekünk is folyamatos fejlődésre van szükségünk mind eszközparkban, mind tudásban. 

Vannak csúcsidőszakok, amikor éjszakázni kell, vagy mindig egy-egy megoldandó probléma jár az ember fejében. De ez természetes velejárója ennek az életformának, az ember egy idő után valamennyire hozzászokik. Sőt, el tudom képzelni, hogy ha nem lenne, már hiányozna.

Nagy szerepe van az innovációnak? 

A legnagyobb szerepe van a munkánkban. Minden eszköz, minden telepített berendezés egyedi igényekre épül, ezeket létrehozni innováció nélkül nem is lehetne. Van, hogy egy problémát csak kísérleti fejlesztéssel vagy alaptudományi kutatással tudunk megoldani. 

A válságot megéreztétek? 

Éreztük, hogy válság van, de akkoriban még annyira az elején tartottunk, hogy csak hárman voltunk a cégben, és rugalmasan tudtuk kezelni a helyzetet. Ha pedig nem volt éppen munkánk, Call Of Dutyt játszottunk az irodában. De szerencsénk is volt, mert egy partnerünknél éppen olyan fejlesztések futottak, amelyekbe be tudtunk kapcsolódni. Mire ez a fejlesztés befejeződött, magához tért az autóipar, márpedig a megbízásaink jelentős része innen érkezik. 

A vállalkozó tennivalóiba könnyen beletanultál? 

Mielőtt vállalkozni kezdtem és céget alapítottam, részt vettem egy vállalkozási ismereteket kínáló tanfolyamon, mert egy számomra addig ismeretlen világba készültem belépni. Így is meglepetésként értek a bürokratikus nehézségek, de hamar beletanultam, és főleg azt tanultam meg, hogy kiszervezzem a feladatokat a hozzáértő szakembereknek. Mindenki azt csinálja, amihez ért, így nekem is több időm marad arra, amihez meg én értek. 

Találkoztál nehézségekkel, ahogy fejlődött a cég? 

Igen, mint – gondolom – minden vállalkozó. A vállalkozói lét egyik legnagyobb kihívása a folyton változó környezet, hogy rajtunk kívülálló tényezők befolyásolhatják jelentősen a cég életét. És ezek között kell megtalálnunk az optimális irányt. Vagy vannak csúcsidőszakok, amikor éjszakázni kell, vagy mindig egy-egy megoldandó probléma jár az ember fejében. Ám ez természetes velejárója ennek az életformának, az ember egy idő után valamennyire hozzászokik. Sőt, el tudom képzelni, hogy ha nem lenne, már hiányozna. 

Mi a legnagyobb élmény a munkátokban? 

Amikor elindítjuk a tesztüzemet, és a berendezés úgy működik, ahogy kitaláltuk. Amikor olyan problémára találunk megoldást, amit eddig senki nem tudott megoldani. Az is élmény, ahogy fejlődünk, hogy egyre komolyabb szakmai kihívásoknak tudunk megfelelni, egyre komolyabb gépeink, gyártóberendezéseink vannak, és szakmailag egyre professzionálisabb csapattal dolgozhatok együtt.

Akkor a CAD Production Kft. története tündérmese? 

A tündérmese és a gépgyártás kicsit fura párosítás, az jut eszembe róla, amikor a kislányomnak mesélem a huzalszikra-forgácsolás rejtelmeit. De igen, alapjában véve viszonylag komoly ütemben, sikeresen fejlődik a cégünk. Henry Ford azt mondta, a vállalkozás célja nem a profit, hanem az ügyfél elégedettsége. A profit melléktermék. Nekem ez nagyon tetszik. Mi így működünk. Nagyon kemény munka ez, de ha az ember szeret valamit csinálni, abban kiváló lesz. Szeretem, amikor valami összeáll és működik. Hogy az ügyfél elégedett, és azt mondja: Zoli, amit ti hoztok, az azért mindig rendben van. Látni a fiúkon, ahogy szakmailag növekednek. Látni, mennyire csapatként dolgozunk együtt. Ezt lépésről lépésre létrehozni a semmiből, talán ez volt a legnagyobb kaland.


Ha szeretné, hogy Papp Zoltán legyen az Év Példaképe 2015 Közönségdíjasa, szavazzon rá!

Figyelem! A példaképre ide kattintva, a szavazás oldalán tud érvényes szavazatot leadni, az interjú alatt lévő Like gomb nem egyenlő a szavazással.

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása