Példakép

Igenis megéri külföldről hazajönni!

2014. szeptember 09.

Tízből négy. Tízből négy fiatal végleg elhagyná az országot, ha lehetősége adódna rá.

Az már viszont bizakodásra okot adó tényező, hogy a fiatalok 60%-a saját hazájában képzeli el jövőjét hosszú távon, annak ellenére, hogy terveik között szerepel a külföldi életbe való belekóstolás. 

Bizonyára már te is eljátszottál azzal a gondolattal, hogy mi lenne ha… Ha hátrahagyva mindent külföldre költöznél. Ha egy haladóbb gondolkodású egyetemen tanulhatnál. Ha többszörösét keresnéd meg annak, amiért itthon esetleg éjjel-nappal dolgozol.

Mindezen előnyök ellenére számos olyan példát láthatunk, akik nemet mondtak az állítólagosan kolbászból font kerítésre, és úgy döntöttek, hogy itthon valósítják meg álmaikat. Ők azok, akik bebizonyítják számunkra azt, hogy igenis Magyarországon is lehet sikereket elérni, és karriert építeni.

Bemutatunk most három különböző személyiséget, három különböző életutat, akikben mindössze annyi közös van, hogy külföldöt hátrahagyva, vállalkozóként hazánkban dolgoztak meg az elismerésért és terveik megvalósításáért.

Nagy Zoltán, a Boutiq Bar tulajdonosa

Zoli 1998 nyarán egy barátjával Spanyolországba ment dolgozni, szórakozóhelyekre hívtak be az utcáról embereket. 5 nyarat töltött ezzel a munkával, és ez idő alatt 5 nyelvet is megtanult. Az egyetem elvégzése után Angliába készült, hogy a felszolgáló és báros munka során fejlessze angoltudását. Az eltervezett fél éves angliai út hosszabbra nyúlt, mivel beleszeretett a bártenderek világába. 
A külföldi életben nem csupán a tapasztalatszerzés és a nyelvtanulás motiválta, nagy szerepet játszott a magasabb kereseti lehetőség is. Ám mindezek ellenére úgy döntött, hogy Magyarországon valósítja meg dédelgetett álmát, egy budapesti gourmet bár megnyitását. 
Mindenki igyekezett lebeszélni ötletéről, de ő kitartott elképzelése mellett, és külföldi tapasztalatait, tudását felhasználva sikerült egy olyan bárt létrehoznia, amelyet 2012-ben beválasztottak a világ 50 legjobb bárja közé. 
Arra a kérdésre pedig, hogy itthon könnyebb-e vállalkozni, vagy külföldön, a következőt válaszolta: 

Nincs olyan, hogy könnyű vagy nehéz, olyan van, hogy elhatározol valamit, és vagy megcsinálod, vagy nem. Ha valaki arra vár, hogy minden összeálljon, hogy minden tökéletesen legyen, akkor ki kell ábrándítanom: az a mennyország, itt, a Földön olyan nincs.

Nagyzoli.jpg

Varga Attila, kőszobrász

Attila az egyetlen olyan kőfaragó az országban, aki nemzetközi képesítéssel rendelkezik. Ennek érdekében minden tőle telhetőt meg is tett, hiszen három évig járta inasként Európa országait, hogy a legjobb mesterek segítségével mélyíthesse el szaktudását. Tanult többek között Németországban, Svájcban és Olaszországban is, ahol az egyedülálló tanfolyamok keretében dolgozhatott a Kölni dómon és a bécsi Szent István Bazilikán is.
Bár több állásajánlatot kapott külföldön, ő mindenképp hazájában, és családi vállalkozásukban szerette volna a megszerzett tapasztalatokat kamatoztatni. Ezt az elhatározását soha nem bánta meg:

Az itthoni vállalkozásunkat szeretném fejleszteni, ha lassabban is jutok egyről a kettőre, mégis Magyarországon tevékenykedem, szeretek itt élni, inkább itthon küzdök.

Léderer Dániel, a Milestone Intézet vezetője

Dani, miközben itthon élte az egyetemisták gondtalan életét, érezte, hogy valami többre van szüksége. Elhatározta, hogy párhuzamos képzés keretében külföldre megy tanulni, ahol csábította a magas szintű képzésen való részvétel lehetősége. Három évig járt egyetemre az Egyesült Királyságban, ahol közgazdaságtan és nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett diplomát. Ezt követően a mesterképzést a Bonni Egyetemen töltötte, ahol egy Nobel díjas közgazdász kutatóintézeti csapatában dolgozott. 
Állomásként tekintett a külföldi életre és tanulásra, a hosszú távú letelepedés gondolata soha nem foglalkoztatta. Hogy ez minek köszönhető? Danit nem a kalandvágy vonzotta külföldre, hanem a kalandvágy tartotta itthon, így nem bánta meg, hogy Magyarország mellett döntött. Foglalkoztatta, hogy hogyan adhatná át a magyar diákoknak a tapasztalatait, hogyan tudna nekik segíteni. Ezért alapította meg vállalkozását itthon, amely magyar fiataloknak segít külföldi egyetemekre bejutni, majd pedig segítenek hazatérni a munkaerőpiacra. Mára több mint 200 öregdiákuk van, és a jövőben sem fognak tétlenkedni, hiszen egy olyan inkubátorrá szeretnének válni, amely segít a magyar fiatalok tehetségének gondozásában, és akár a világszintű siker elérésében.


Mi az üzenetük számodra?
Csak bíztatni tudnak arra, hogy próbáld ki magad külföldön, tanulj, öregbítsd hazád hírnevét, de térj haza, ha itt érzed magad boldognak. Mert Magyarországon is lehet örömmel dolgozni, nagyszabású terveket szőni és azokat sikeresen megvalósítani. Sőt!

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása