Példakép

7 dolog, amit egy vállalkozó elleshet a topvezetőktől

2014. június 24.

Példaképünk, Komócsin Laura, coach, segítségét kértük abban, hogy összegyűjtsük Nektek azokat a hasznos tanácsokat, amiket egy kis- vagy középvállalkozás vezetőjének mindenképp érdemes megfogadni.kerdesek_1.jpg1. Vond be a kollégákat a célkijelölésbe!

A multiknál már a 90-es években elterjedt volt az empowerment, azaz a bevonó, felhatalmazó vezetés. Nyilván nem véletlenül alakult ki, hiszen rájöttek arra, hogy az alkalmazottak sokkal motiváltabban dolgoznak, ha ők is részt vettek a jövőkép és célok kitalálásában.


2. Fejleszd a munkatársaid!

Bizony, jól gondolod, ez egy költséges tevékenység, de az az alapigazság ma is érvényes, hogy attól, hogy fejleszted a kollégáidat és elmennek, csak egy rosszabb van, ha nem fejleszted őket, és maradnak.


3. Fejleszd saját magad is!

A legtöbb KKV vezető naprakész a saját területén illetően, de nem árt a vezetői készségeket is csiszolni! Így felkészülten tudod támogatni a munkatársakat és fenntartani a motivációjukat.


4. Delegálj!

Ne akarj minden tevékenységet egymagad elvégezni, még akkor sem, ha kicsi a szervezet. Ezáltal fejlődhetnek a munkatársaid is, és Neked is marad időd olyan dolgokra, amiket szeretsz, vagy amiben jó vagy.5. Networkölj!

Az új kapcsolatok mindig inspirálóan hatnak, tapasztalatot cserélhettek egymással. Ráadásul üzleti kapcsolat is kialakulhat a jövőben.


6. Gondolj az utánpótlásra!

Senki nem él örökké... de ettől közelebbi határidő esetén is érdemes gondoskodni a megfelelő utánpótlásról, hiszen a nyaralásra is nyugodtabb szívvel mész el. Előnye még, hogy a munkatárs elkötelezettsége a cég felé erősebb lesz, amelyből mindenképp versenyelőnye származik a vállalkozásodnak.


7. Előzd meg a saját kiégésed!

A burn outról évekkel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy sznob betegség, ma pedig már egyre több KKV vezetőt is utolér. Tehát itt is igaz az, hogy jobb a megelőzés!
Fontos az, hogy először is olyan munkakört válassz magadnak, amely leginkább megfelel az érdeklődési körödnek és a teherbírásodnak.
Bármennyire is nehéz, törekedj arra, hogy ne vidd haza a munkát, figyelj arra, hogy elválaszd egymástól a munkád és a magánéleted.

 

Laura a tavalyi Példakép Pályázaton bekerült az ország 50 Példakép vállalkozója közé. A vele készült interjú itt olvasható.

komment

Kommentek