Példakép

Wéber Tibor Rudolf

2016. december 31.

Wéber Tibor Rudolfépítési vállalkozó – weberbau S.R.L., Románia (Erdély)

Kicsiben és egyedül kezdte, ma negyven ember dolgozik az építőipari vállalkozásában. Így jutott el a garázsépítéstől a restauráción át az úgynevezett családi típusházig, amely egyfajta saját találmány, és az építkezés folyamatát szabadítaná meg a rémálom címkéjétől. Feladatának érzi, hogy Kolozsvár építészeti örökségét átmentse a kortárs városképbe.

Mire emlékszel a gyerekkorodból, ami téged az építészet felé terelt?

Az édesapám építőmérnök, otthon sokszor találkoztam a tervrajzaival, kíváncsiságból nézegettem, és valahogy észrevétlen ráhangolódtam a szakmára. Sehol sem volt még az egyetem, amikor nyaranta kivitt magával terepre, és diákmunkásként már kint dolgoztam. Talán ezzel is összefügg, hogy én a kivitelezés, nem a tervezés mellett döntöttem.

A restaurálás mennyiben mérnöki munka?

Teljes mértékben, a szerkezeti beavatkozástól az esztétikai elemek és funkciók helyreállításáig. Kolozsváron meghatározó az erdélyi örökség, könnyű volt felfigyelni rá, hogy sok szép épület teszi még értékesebbé a várost. Egyszer csak restaurációra is kaptunk megbízásokat, egyiket a másik után. Az Erdély fővárosában élő örökség fontos és eleven, mindannyiunk érdeke, hogy a lehető legjobb állapotban tartsuk meg. Így hát szerencsére jó ideje dolgozunk műemléképületeken, jelenleg is három futó projekten, jövőre helyrehozunk egy Koós Károly-házat. Ez a fajta munka az ékszerészéhez vagy az óráséhoz hasonlít. Tisztelet nélkül bele sem érdemes kezdeni.

Nagyon széles skálán mozog a céged. Hogy lettetek ilyen szerteágazó specialisták?

Kicsiben, egyszerűben és banális mintákkal kezdtük. A legelső megbízásunk egy teljesen átlagos garázs volt. Ezt máig nem szégyellem, mert innen indultunk el felfelé, és ez is alapja annak, hogy a város restaurációs feladatokkal bíz meg. A restaurálás mintegy elismerés, visszacsatolás arról, hogy a kivitelezésben minőséget nyújtunk. Nem érkeznének szintlépő megrendelések, ha nem állnánk meg a helyünket az adott munkában profi módon.

Nagyon más a vállalkozói és a mérnöki mentalitás?

Szerintem nem. A mérnöki beállítottság szerencsés csomagot biztosít a vállalkozáshoz. A tanulmányaim segítenek a rendszerezésben, átlátom a folyamatokat. Szárazon elemezve ugyanis egy vállalkozás szerkezete algoritmikus. Mint egy informatikai kód. Az analitikus gondolkodásmód kapaszkodó abban, hogy rendszert építsünk, ami így átláthatóvá válik, mindenki megtalálja benne a helyét, és a hibák is hamar felszínre kerülnek. Ez azt jelenti, hogy gyorsan lehet javítani őket. A tiszta rendszer tehát csak jó eredményekhez vezethet.

Te meglepően nagy, körülbelül negyven fős csapatot irányítasz. Feltételezem, hogy akkor ezt a kettős csomagot még egyfajta HR-tudással is kiegészítetted.

Valóban, erre rá kellett érezni az elején. A vállalkozó gondolkodásmódja szükségszerűen sokoldalú. A szakmája mellett a csapat fejlődéséhez tartozó feladatokhoz is értenie kell, ajánlott a jó emberismeret. Nekem például a munkástól a megrendelőig mindenkivel szót kell értenem. Nagyon fontos ráérezni, mikor jött el az idő a növekedésre. Gondolatban egy lépéssel mindig magam előtt kell járnom.

Ezt hogy érted?

A cégnek minden pillanatban olyan stádiumban kell lennie, hogy képes legyen továbbfejlődni. Elvállalni azt is, ami a pillanatnyi állapotát meghaladja, és mire a végére ér a feladatnak, előrébb tartani, mint amikor belevágott. Négy év után, 2011-ben vettem fel az első mérnököt, ekkor kezdtek megoszlani a szervezéshez kapcsolódó feladatok. Attól kezdve nem érintkeztem közvetlenül a munkásokkal, holott addig személyesen mentem értük hajnalonként, vittem ki őket terepre. Ahhoz, hogy delegáljunk, a kollégának annyira jól kell tudnia, mit akarok, hogy nélkülem is úgy sikerüljön, mintha ott állnék mellette. Ahogy sűrűsödtek a megrendelések, bejött a második, harmadik mérnök. Akkor kiléptünk a lakásomból és irodát béreltünk. Majd megjött a negyedik mérnök, aki már csak az asztal mellől koordinálja az információt. Ma ugyanaz valósul meg a közvetlen irányításom nélkül, mint amikor még én dudáltam a munkásoknak az ablakuk alatt fél hatkor. Mindez csak aprólékosan kigondolt rendszerben lehetséges.

Ti úgynevezett típusházakat is gyártotok. Ezek egyformák, mint a panelépületek, csak családi házak?

Ilyeneket szűk két éve építünk, és tapasztalatból kanyarodtunk ebbe az irányba. Sokszor találkoztunk azzal, hogy a különböző szakágak – az építész, az épületgépész és a statikus munkája – nincsenek eléggé összehangolva. A típusházas projekt – szakszóval design and build, tervezés és kivitelezés egy kézben – azért született meg, hogy a megrendelőnek könnyebb legyen a dolga. Mindenki fél az építkezéstől, ennek egész legendája van. Nos, ezt szeretnénk mi élménnyé alakítani. A háttérben kidolgozott rendszer, tisztázott, összehangolt folyamatok állnak. Egyébként egy kaotikus, tapasztalathiányos tervből dolgozni is nehezebb. És sokkal drágább.

Ezek egyforma családi házak?

Négy változat van, de színben, burkolatban többféleképp is eltérhetnek.

Azt hinném, aki építkezik, teljesen egyénit szeretne.

Ha valaki eljön hozzánk, mi felajánljuk neki, hogy megkönnyítjük a dolgát, mivel egy helyen találja a tervezést és a kivitelezést, s az garantáltan könnyebbség. Ehhez persze bizalom kell, de nyugalommal jár. És, mint mondtam, élmény lesz a rémálomból. Aki mindenképp eltérne a kínált sablonoktól, azzal elbeszélgetünk az elképzeléseiről, hátha tudunk a kedvére való házat tervezni és építeni. De a típusház tényleg praktikus és átlátható otthonteremtésre ad lehetőséget.

Elégedett vagy azzal, ahová eljutottál?

Időnként valóban jó érzés visszatekinteni, de most új fejezet vár, új kihívások. Hamarosan belevágunk az ingatlanfejlesztésbe. Ez a következő természetes szint: először kiviteleztünk, aztán terveztünk is, mostantól majd fel is építjük és értékesítjük az épületeket. Az aktuális kihívásaim ezeket a projekteket érintik. De tényleg érdemes lendületet meríteni az eredményekből, abból, hogy a megrendelőink, ahogy más építészek és tervezők is, elégedettek a munkánkkal.

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása