Példakép

Dr. Kelen Ákos

2014. december 18.

dr_kelen_akos.jpgGyógyszerész, kozmetikai termékfejlesztő – Dr.Kelen - HighCosm Bt.

A Dr. Kelen márkanév egyet jelent az egészségtudatos, tartósítószer, illat- és színezőanyag-mentes kozmetikummal. A több mint húsz éve indult, család vezette vállalkozás általános igazgatóhelyettese, a gyógyszerész végzettségű Dr. Kelen Ákos folytatja a hagyományt, és megőrizte a Dr. Kelen-ben rejlő tudást.

Gyógyszerészek a szüleid, ők alapították a Dr.Kelen-t. Mikor döntötted el, hogy a családi vállalkozásban fogsz dolgozni?

Szüleim 1992-ben saját erőből, „kényszerből” vállalkoztak, egy lakótelepi szobában kezdték felépíteni a márkát, hátuk mögött több évtizednyi szakmai tudással. Én 2006-ban csatlakoztam, előtte rengeteget tanultam. Az egyetem elvégzése után 7 évet dolgoztam kutató-fejlesztő gyógyszerészként a Richter Gedeon Nyrt. Készítményfejlesztési Főosztályán és szereztem posztgraduális iparjogvédelmi végzettséget, vezetői ismereteket és Ph.D. tudományos fokozatot. Eljött a pillanat, amikor döntenem kellett, és a család vezette vállalkozást választottam, ahol édesanyám és édesapám elkötelezettségét, szakmai tudását követhetem. Már egy mozgó vonatra szálltam fel, amit „csak” tovább gyorsítani kell. Kutató-fejlesztés vezetőként kezdtem – mely nem örökletes pozíció – és miután elegendő szakmai és gyakorlati tudást szereztem, akkor tudtam feljebb lépni. 2013 óta általános igazgatóhelyettesként is dolgozom.

A kutatói munkakörből beültél az íróasztal mögé? Te magad is fejlesztesz még vagy inkább managerként dolgozol?

Szerencsére mindkét munkafolyamatban részt veszek, adminisztratív munkakört is ellátok, de fejlesztéssel is foglalkozom. Úgy érzem, a kutatói és a vezetői szemlélet és munka inkább kiegészíti egymást. A cég fő ereje a több generáció alatt felhalmozott egészségügyi, kozmetológiai szaktudás, vallom, hogy ezt nem szabad elhanyagolni. Az is igaz, hogy a munkám egyre jelentősebb részét teszi ki a vezetői tevékenység, de nem tudnék választani, mindkét munkakört szeretem.

Egyértelmű volt, hogy az egészségtudatos vásárlókat célozzátok meg, hogy korszerű összetételű, természetes kozmetikumokat gyártotok?

Igen, és pontosan ezáltal lehetünk jobbak, hogy tartósítószer- és illatanyag-mentesek a termékeink. Mindig is szem előtt tartottuk, hogy mi az, ami idegen a testnek, teljesen felesleges, nem kell a bőr szépségéhez. Ide tartozik pl. a tartósítószer, melynek sokszor csak az a funkciója, hogy egy-egy krém akár öt évig is ott lehessen a polcon. Valljuk meg, ezzel csak terhelnénk a szervezetünket. Igényességgel mindezt ki lehet váltani.

Melyek a legkelendőbb termékeitek?

A nyári UV védelmet biztosító naptejekkel indult útjára a Dr.Kelen, ezáltal lettünk ismertek. Termékeinkkel a mindennapi problémákra kínálunk megoldást: mozgásszervi panaszokra, érzékeny bőrre, alakformálásra, UV védelemre. Jellemzően olyan piaci résekbe törünk be, ahol a multinacionális cégek nem tudnak elég gyorsan reagálni a piac igényeire, illetve olyan speciális, „border-line” termékcsaládjaink vannak, melyek „még nem gyógyszer, már nem kozmetikum” hatásúak. Mondanék is erre egy példát: visszérpanaszok enyhítésére való gélnél a test nem tudja, hogy gyógyszerrel vagy kozmetikummal kened be, és a készítményben lévő hatóanyag – jogszabályi besorolástól függetlenül – kifejti hatását.

Jó felkelni minden reggel és várni a kihívásokat, hogy az általunk fejlesztett készítményekkel hozzájárulhatunk a felhasználók egészségéhez.

Hogyan jön létre egy Dr. Kelen kozmetikum? Kérlek avass be egy kicsit a kulisszatitkokba…

Pontosan úgy, mint egy jó pörkölt, csak kóstolgatás helyett objektív és szubjektív mérőszámokkal, klinikai és laboratóriumi eredmények ismeretében alakítjuk ki a végleges összetételt és technológiát. Sok időt töltök szakirodalommal. Különböző nemzetközi szaklapokat olvasok, majd ha adódik egy probléma és megoldást keres rá a piac, vagy a mi innovatív fejlesztésünk, akkor összekapcsolódnak a fejben az információk és „máris kész” az újdonság.

Mivel tudtok kitűnni, mi a legfőbb erősségetek?

Kívülről úgy néz ki, mintha telített lenne a piac, de a minőséggel mindig ki lehet tűnni. A megbízhatóság ugyanilyen fontos. A Dr.Kelen termékeket elsősorban nem a tévéből és az óriásplakátokról ismerik a vásárlóink, hanem ha valaki megveszi és elégedett – márpedig az esetek többségében az -, akkor  visszatér a megbízható, ismert márkához, de természetesen célzott reklámmal jelen vagyunk a piacon.

Adódtak a cégben nehézségek az elmúlt évtizedekben?

Lekopogom, de saját erőből, kölcsönök nélkül mindig annyit fejlődtünk, amennyi nem fenyegette az anyagi biztonságot és függetlenséget. A munkatársak soha nem érezték, ha egy kicsit megingott a piac, a Dr.Kelen-nél nem jellemző a fluktuáció.

Milyen terveid vannak, hogyan tud fejlődni a vállalkozás?

Szeretnénk a határon túl is hangsúlyosabban megjelenni. Rövidtávú projektünk, hogy az állatgyógyászat irányába nyitunk, a Dr.Kelen VET állatgyógyászati sor létrehozásán dolgozunk.  A versenylovaknak hasonló izom-, ízületi problémáik lehetnek, mint a versenysportolóknak? Szerencsére ezen is lehet segíteni.

Az új kihívások motiválnak?

Igen, jó felkelni minden reggel és várni a kihívásokat, hogy az általunk fejlesztett készítményekkel hozzájárulhatunk a felhasználók egészségéhez, külső és belső szépségükhöz. A saját vállalkozás változatos munkát jelent, és a változások jelentős mértéket én tudom befolyásolni. Igazi szépsége, hogy olyan irányba haladsz, amerre szeretnél, és ha az általad megalkotott termékre igény is van a piacon, az hatalmas öröm. Ja és persze motivál, hogy a cég századik születésnapján megjelenő kiadványban legalább a fényképem ott lehessen ;).

Mi kell szerinted ahhoz, hogy valaki vállalkozó legyen?

Ha jó és biztos vállalkozást szeretnének felépíteni, ahhoz három dolog szükséges: A tanulás. Csak szakmailag felkészülten lehet belevágni, bármilyen területen indulunk el. Az erkölcs is nagyon fontos, ha becsülettel vezeted a céged, és becsülettel dolgozol, az biztosan megtérül. Végül a kitartás, hiszen nem biztos, hogy egy-két éven belül érkezik a várt eredmény. A szerencsét véleményem szerint nem megtalálni, de kitartó munkával itthon, saját erőből is lehet és érdemes megteremteni elkötelezett és megbecsült munkatársak segítségével.


Ha szeretné, hogy Dr. Kelen Ákos legyen az Év Példaképe 2014 közönségdíjasaszavazzon rá

A példaképre a szavazás oldalán tud érvényes szavazatot leadni, az interjú alatt lévő Like gomb nem egyenlő a szavazással. 

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása