Példakép

7 dolog, amit egy vállalkozó elleshet a topvezetőktől

2014. június 24.

Példaképünk, Komócsin Laura, coach, segítségét kértük abban, hogy összegyűjtsük Nektek azokat a hasznos tanácsokat, amiket egy kis- vagy középvállalkozás vezetőjének mindenképp érdemes megfogadni.



kerdesek_1.jpg1. Vond be a kollégákat a célkijelölésbe!

A multiknál már a 90-es években elterjedt volt az empowerment, azaz a bevonó, felhatalmazó vezetés. Nyilván nem véletlenül alakult ki, hiszen rájöttek arra, hogy az alkalmazottak sokkal motiváltabban dolgoznak, ha ők is részt vettek a jövőkép és célok kitalálásában.


2. Fejleszd a munkatársaid!

Bizony, jól gondolod, ez egy költséges tevékenység, de az az alapigazság ma is érvényes, hogy attól, hogy fejleszted a kollégáidat és elmennek, csak egy rosszabb van, ha nem fejleszted őket, és maradnak.


3. Fejleszd saját magad is!

A legtöbb KKV vezető naprakész a saját területén illetően, de nem árt a vezetői készségeket is csiszolni! Így felkészülten tudod támogatni a munkatársakat és fenntartani a motivációjukat.


4. Delegálj!

Ne akarj minden tevékenységet egymagad elvégezni, még akkor sem, ha kicsi a szervezet. Ezáltal fejlődhetnek a munkatársaid is, és Neked is marad időd olyan dolgokra, amiket szeretsz, vagy amiben jó vagy.



5. Networkölj!

Az új kapcsolatok mindig inspirálóan hatnak, tapasztalatot cserélhettek egymással. Ráadásul üzleti kapcsolat is kialakulhat a jövőben.


6. Gondolj az utánpótlásra!

Senki nem él örökké... de ettől közelebbi határidő esetén is érdemes gondoskodni a megfelelő utánpótlásról, hiszen a nyaralásra is nyugodtabb szívvel mész el. Előnye még, hogy a munkatárs elkötelezettsége a cég felé erősebb lesz, amelyből mindenképp versenyelőnye származik a vállalkozásodnak.


7. Előzd meg a saját kiégésed!

A burn outról évekkel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy sznob betegség, ma pedig már egyre több KKV vezetőt is utolér. Tehát itt is igaz az, hogy jobb a megelőzés!
Fontos az, hogy először is olyan munkakört válassz magadnak, amely leginkább megfelel az érdeklődési körödnek és a teherbírásodnak.
Bármennyire is nehéz, törekedj arra, hogy ne vidd haza a munkát, figyelj arra, hogy elválaszd egymástól a munkád és a magánéleted.

 

Laura a tavalyi Példakép Pályázaton bekerült az ország 50 Példakép vállalkozója közé. A vele készült interjú itt olvasható.

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása