Példakép

Gábossy Ákos

2013. december 03.

Tulajdonos – Kackac Játszóházak Zrt.


Gaborossy_Akos_1.jpgBanki környezetben, pénzügyi projektek között szocializálódva mi sem volt egyértelműbb Gábossy Ákos számára, mint a saját vállalkozás indítása. Fiatal kora ellenére több cége is van, mégis első nagy álma, a KACKAC Játszóház a szívügye.  

Hogyan lett belőled vállalkozó?

Már egészen fiatalon érdekelt az üzlet, talán az Egyesült Államokban diákként eltöltött egy év hatására, ahol láttam, hogyan működik egy igazi fogyasztói társadalom. Hazatérve a Corvinus Egyetemen tanultam tovább, mellette pedig jelentkeztem a Magyar Fejlesztési Bank gyakornoki programjára, ahol ambiciózus hozzáállásomnak köszönhetően erős szakmai alapokat kaptam, így evidens volt, hogy a pénzügyi területen maradok. Ugyan a véletlen – és néhány elbocsátás –  hozta így, de elmondhatom, hogy 20 évesen már saját irodám volt egy komoly bankban. Idővel egyre több vállalkozót és potentált gazdasági szereplőt megismertem, és többen megkerestek, hogy segítsek nekik hitelkérelmeket és üzleti tervet írni.  Úgy láttam – még a válság előtt –, hogy a tudásomra egyre nagyobb az igény a piacon, így a diplomám kézhezvételét követően 2010-ben Horváth Patrik barátommal közösen megalapítottam első vállalkozásomat, a Dillio Consulting Kft.-t.

Egyáltalán miért akartál saját vállalkozást?

Már a banki munka közben éreztem, hogy nem vagyok alkalmazott típus, általában jobban érdekelt a hitelkérelmezői oldal, és szerettem volna a saját ötleteimet megvalósítani és kipróbálni magam vállalkozóként. Az első próbálkozás nem is sikerült rosszul, hiszen a Dillio a mai napig sikeresen működik, számos grandiózus ingatlanberuházásban és megvalósult hitelügylet bonyolításában vettünk részt, eddigi legnagyobb sikerünk azonban egy közel egymilliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült vidéki kaland- és élménypark beruházás projektelőkészítése és pályázati anyagának összeállítása volt. A beruházás jelenleg is zajlik, 2014 nyarán lesz a nyitás.

Honnan jött a KACKAC Játszóház ötlete?

Azóta szerettem volna jásztóházat csinálni, hogy hazajöttem Amerikából. Az ötletből nem lett azonnal valóság, mivel ezt nem lehetett kicsiben elkezdeni, hisz csaknem egy 250 milliós beruházásra volt szükség.

Akkor jól jöttek a korábbi bankos és üzleti ismeretségek...

Tudtam, merre induljak el, és megvoltak a kapcsolataim. Viccesen hangzik, de a banki munka folyományaként több potenciális invesztornak volt meg a telefonszáma, mint egyetemi évfolyamtársamnak. Azonban még így is közel hét évig tartott az álmom megvalósítása, amihez nem kevés kitartás kellett. Hazai üzleti angyalok és ismert nagyvállalkozók szálltak be a vállalkozásba, részben az ő tőkéjük, részben pedig az egyetemi megtakarításaim segítségével épült fel, majd nyílt meg a KACKAC Játszóház 2011-ben, a KÖKI Terminál Bevásárlóközpontban.

Számomra igazi kihívás egy újszerű ötletet elvinni a sikerig, üzleti és szakmai szempontból is. Vállalkozóként engem inkább hajt az önmegvalósítás, mint az azonnali pénzkereset lehetősége.

Miben más a KACKAC egy átlagos játszóháznál?

Abban, hogy nem csupán játszóház, hanem az ország egyik legszínvonalasabb családi szórakoztató és kulturális központja. Amellett, hogy a gyerekekre is számos újdonság vár, a családjuk is kikapcsolódhat a helyszínen. Ezenkívül mi voltunk az első játszóház, amely mert költeni a design-ra, a biztonságra, a színvonalas vendéglátásra, valamint számos innovatív játékra. A KACKAC évi 80 ezer vendéget fogad, a 2011. októberi nyitás óta túl vagyunk 500 gyermek születésnapján, számos nagyvállalati bulin és sztárvendégen, nem beszélve arról a semmihez sem hasonlítható, laza hangulatról, amely hétről hétre gyermekek és kísérőik tömegének segít kicsit elfelejtetni a szürke hétköznapokat. Azt hiszem elmondhatom, hogy a rossz lokációválasztás ellenére a KACKAC a minőségi családos időtöltés szimbólumává vált Budapesten.

Akkor megérte a befektetést és a hét év ráfordított időt?

Mindenképpen. Egyrészt üzleti szempontból is, hiszen a játszóház 100 millió forintot meghaladó éves forgalmával a válság ellenére stabilan üzemel. Másrészt büszke vagyok arra, hogy a KACKAC-ban már viszonylag fiatalon munkát és stabil megélhetést tudtam biztosítani számos kollégámnak és a családom egy részének. Nem utolsó sorban pedig rengeteget tanulok a KACKAC-ból, amit a további vállalkozásaim és ötleteim megvalósításakor felhasználhatok – ez az én pilot projektem.

Milyen terveid vannak még?

Több kevesebb intenzitással csinálom a PhD-mat a Műszaki Egyetemen, ezenkívül folyamatosan pesti játszóházi lokációk felkutatásán munkálkodom. Decemberben egy igazán nagy dobás is várható, de egyelőre babonából ennek részleteiről még nem szeretnék többet mondani.

Akkor maradsz a játszóházak mellett?

Csak addig, amíg van benne potenciál, ez nagyjából még 3-5 év lehet. Sajnos az egykori szolárium stúdiókhoz, benzinkutakhoz és videotékákhoz hasonlóan ez is egyfajta slágervállalkozás lett itthon. Középtávú célom, hogy az új játszóház sikerén és piaci részesedésén felbuzdulva megkezdjük a külföldi terjeszkedést, illetve 30 éves koromig még szeretném megépíteni a régió leglátványosabb és üzletileg is stabil lábakon álló családi wellness szállodáját. Aztán ott van még a „hobbicégem”, a Mokkatársak Kft., ami automataüzemeltetéssel foglalkozik a fővárosban, és elég jól prosperál. Emellett egészen más irányú terveim is vannak, online területen. Évek óta tervezünk és fejlesztgetünk egy bankár barátommal egy internetes vállalkozást, ami már lassan startra kész, és kis szerencsével akár a pénzügyi élet Facebookja is lehet.

Gondolod, hogy hosszú távon is bírni fogod ezt a tempót?

Az a tervem, hogy ne kelljen bírnom. Optimális esetben egy vállalkozó eléri azt a szintet, amikor lesz annyi passzív jövedelme, hogy nem kell naphosszat dolgoznia, ami nagy szabadságot, függetlenséget eredményez. Számomra igazi kihívás egy újszerű ötletet elvinni a sikerig, üzleti és szakmai szempontból is. Vállalkozóként engem inkább hajt az önmegvalósítás, mint az azonnali pénzkereset lehetősége. Ugyan nincsen egyszerű helyzetben a generációm, de igyekszem hosszútávon gondolkozni és bölcsen építkezni, munkám gyümölcseként pedig a közvetlen környezetemet segíteni, támogatni.

Ha szeretné, hogy Gábossy Ákos legyen az Év Példaképe, szavazzon rá

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása